I HAGEBYENS HJERTE: Per Schreiner (t.v.), Erlend Loe og Bjørn Olaf Johannessen er blant de første forfatterne som får nyte godene av NRK Dramas nye strategi med forfatterstyrte produksjoner. Sammen skriver de manus til den kommende serien «Kampen for tilværelsen», basert på middelklassefamilier i Ullevål Hageby.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I HAGEBYENS HJERTE: Per Schreiner (t.v.), Erlend Loe og Bjørn Olaf Johannessen er blant de første forfatterne som får nyte godene av NRK Dramas nye strategi med forfatterstyrte produksjoner. Sammen skriver de manus til den kommende serien «Kampen for tilværelsen», basert på middelklassefamilier i Ullevål Hageby. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Erlend Loe skal harselere med den fornøyde middelklassen

Blant forfatterne bak ny NRK-serie.

(Dagbladet): Fredag meldte Dagbladet at NRK Drama er på vei til å innføre en ny dramastrategi, som gir forfatterne langt mer makt enn tidligere, og dermed mindre kunstnerisk ansvar til regissørene.

Mens norske regissører raser mot ordningen, er forfatterne Bjørn Olaf Johannessen, Per Schreiner og Erlend Loe svært fornøyde med at de er blant de første som får jobbe med en produksjon for NRK Drama på denne måten.

- På høy tid Sammen skriver de tre manus til den kommende NRK-serien «Kampen for tilværelsen».

BOR I OMRÅDET: Programleder Harald Eia.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOR I OMRÅDET: Programleder Harald Eia. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror NRK vil prøve noe som allerede er prøvd av andre skandinaviske land, og det er veldig bra. Og på høy tid, sier Loe.

- Ingen forfattere vil vel være misfornøyde med denne ordninga, legger Johannessen til.

- Kulturell kapital Innspillingen av den humoristiske serien starter neste høst, og premieren blir mest sannsynlig høsten 2014. Handlingen legges til kulturelitens grønne gren, Ullevål Hageby i Oslo.

BOR I OMRÅDET: Forfatter Linn Ullmann. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
BOR I OMRÅDET: Forfatter Linn Ullmann. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer

- Hvem er det egentlig som definerer det norske kulturlivet? Jo, de bor i Ullevål Hageby. I serien følger vi ulike familier som bor i bydelen, tilhørende den norske middelklassen. Det er ikke satire, men et skråblikk på den fornøyde middelklassen, sier NRK Drama-sjef Hans Rossiné.

Loe understreker at serien ikke er avgrenset til menneskene som bor i den ettertraktede Oslo-bydelen - den kunne vært lagt til mange andre steder i Norge - men Ullevål Hageby er en passende ramme.

BOR I OMRÅDET: Kjetil Rolness, artist og skribent. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOR I OMRÅDET: Kjetil Rolness, artist og skribent. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det som er fint er at de har nok penger og en enorm kulturell kapital, likevel trenger de ikke «flashe». Det er ikke her du finner de fine bilene, det er tabu, sier Loe til Dagbladet.

Ingen parodi Til tross for at serien, ifølge Loe, inneholder elementer som kan virke drøye, kan den gjerne defineres som en familieserie. Mest av alt skal den være morsom, og ikke nødvendigvis satirisk.

- Vi prøver å ta folk på alvor, ikke parodiere dem, sier Loe.

BOR I OMRÅDET: Komiker Espen Eckbo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BOR I OMRÅDET: Komiker Espen Eckbo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Dessuten er jo ikke disse menneskene helt fjerne fra oss, legger medforfatter Schreiner til.

16 episoder Forfattertrekløveret skriver 16 episoder av serien, åtte av dem nå i første omgang. De tre holder til i samme, åpne kontorlandskap i Rosenborggata i Oslo og har ofte spist lunsj sammen. Men det er første gang de jobber sammen om et prosjekt, alle tre, så målretta.

- Man blir smartere enn seg selv når man er sammen med andre. Vi har det veldig morsomt, og ler aller mest av det vonde og triste, sier Loe.

BOR I OMRÅDET: Sara Johnsen, filmregissør. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
BOR I OMRÅDET: Sara Johnsen, filmregissør. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
BOR I OMRÅDET: Ellen Arnstad, redaktør i Se og hør.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BOR I OMRÅDET: Ellen Arnstad, redaktør i Se og hør. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
BOR I OMRÅDET: Filmregissør Pål Sletaune.  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
BOR I OMRÅDET: Filmregissør Pål Sletaune. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer