OPPRØRT: Erlend Loe syntes det er leit at serien han var med på å skrive, «Kampen for tilværelsen», simpelthen forsvinner fra offentligheten.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
OPPRØRT: Erlend Loe syntes det er leit at serien han var med på å skrive, «Kampen for tilværelsen», simpelthen forsvinner fra offentligheten. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Erlend Loes tv-serie forsvinner: - NRKs veier er uransakelige. Det er alltid en syvende far i huset der.

Forfatteren ut mot statskanalen etter at «Kampen for tilværelsen» aldri blir mulig å se igjen.

(Dagbladet): Både første og andre sesong av NRK-serien «Kampen for tilværelsen» fikk generelt gode kritikker og høye seertall.

Men når serien forsvinner fra NRKs nettspiller om tre måneder, blir den borte for alltid. Siden det heller ikke finnes noen DVD av den, blir suksessen umulig for spore opp. Den blir rett og slett bare borte. 

Forfatter Erlend Loe er en av tre manusforfattere bak kultserien. Han raser mot NRK som lar serien forsvinne.

- Når man bruker rundt 80 millioner på å lage en 16 episoders tv-serie og kommer godt i mål kritikermessig, samt får en trofast og hengiven følgeskare, så er det tydelig at man har laget noe som ikke er øyeblikkskunst, men snarere noe som bør være tilgjengelig lenge, sier han. 

Borte for alltid I februar inngikk NRK en ny rettighetsavtale med skuespillerforbundet, og kjøpte ut muligheten til å vise repriser på nett lengre enn den gamle avtalen tillot.

Den nye avtalen gjelder imidlertid kun framtidige serier. Den gamle innebar blant annet at en dramaserie maks kunne ligge tilgjengelig på NRKs nettsider i fire uker etter siste visning på tv. 

Avtalen betød også at NRK måtte betale store summer hver gang seriene ble sendt i reprise, skriver Aftenposten. «Kampen for tilværelsen» fikk også en ekstra lang visningsperiode på 3 måneder - som et unntak for å bøte for at serien etterhvert forsvinner helt.

- NRK, Dramatikerforbundet, Skuespillerforbundet og sikkert også andre aktører må ta innover seg at vi lever i nye tider hvor distribusjonskanalene forandrer seg, sier Loe videre. 

Han er opprørt over at NRK heller ikke har gått til det steget å lage en DVD av serien hans. 

- NRKs veier er uransakelige. Det er alltid en syvende far i huset der. Uansett tipper jeg at siste ord ikke er sagt i denne saken, sier han til Dagbladet. 

Bruker pengene på nye ting Siste ord er det NRKs dramasjef Ivar Køhn som har, som understreker til Dagbladet at han uttaler seg om «Kampen for tilværelsen» spesielt, ikke rettighetssituasjonen rundt NRK Drama generelt. 

Køhn er glad en at ny rettighetsavtale er på plass.

- Dette viser jo bare at det var på høy tid å se på de eksisterende rettighetsavtalene. Da vi sendte «Mammon» var det slik at da episode fem ble sendt, forsvant episode én fra nettet. Det gjorde det jo umulig for nye seere å komme til. Og det er klart vi syntes det er forferdelig at serier vi bruker mye penger på ikke skal få ligge på nett og bli sett av folk, sier han.

- Loe tror ikke siste ordet er sagt?

- Vi ser på mulighetene, mer kan jeg ikke si akkurat nå. Problemet med «Kampen for tilværelsen» er at det er mange avtaler som må forhandles rundt, og det blir fort ressurskrevende for oss å få nye avtaler på beina. Vi vil jo helst bruke pengene våre på å lage nye ting. Men jeg har full forståelse for Erlend Loes frustrasjon.

Det finnes per nå heller ikke mulighet å få tak i «Kampen for tilværelsen» på DVD.

- Det er som kjent et utfordrende DVD-marked for tiden, men vi kommer til å undersøke dette også, sier dramasjefen. 

SER FRAMOVER: Sjef for NRK-drama, Ivar Køhn, sier den nye rettighetsavtalen til NRK vil bli bra.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SER FRAMOVER: Sjef for NRK-drama, Ivar Køhn, sier den nye rettighetsavtalen til NRK vil bli bra. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer