Erling Borgen og NRK burde skamme seg

DEBATT: Per Persson slår tilbake mot Fairtrade-filmen.

• Les også:
Borgen forstår ikke Fairtrade-kritikk

Ny Erling Borgen-dokumentar slaktes

RETTFERDIG HANDEL:  «Brennpunkt» viste nylig en tendensiøs og misvisende kritisk reportasje om teplantasjer og Fairtrade-ordningen signert Erling Borgen. Millioner av arbeidere i fattige land lever under høyst uverdige arbeidsvilkår. Mange arbeider nærmest døgnene rundt under slaveliknende vilkår, alt for at vi skal nyte av billige varer i butikkhyllene. NRK og Borgen burde heller fokusere på dette, det vil si årsaken til at Fairtrade-systemet, som bekjemper slike forhold, eksisterer. Reportasjeteamet skulle i utgangspunktet studere konvensjonelle teplantasjer. Det kan tyde på at teamet ikke fikk innpass på disse (journalister blir vanligvis ikke sluppet inn her av frykt for negativ fokusering), og dermed valgte å bruke de åpne Fairtrade-plantasjene som en nødløsning. Resultat: hele Fairtrade-ordningen, hvor over 1,5 millioner arbeidere og produsenter nyter godt av systemet, blir satt i et dårlig lys.

Fairtrade er det beste  sertifiseringssystemet for rettferdig handel til tross for brister i kontrollsystemet. Alternative sertifiseringsordninger er mindre krevende og forplikter ikke i samme grad som Fairtrade. Vi i Friends Fair Trade, som importerer, selger og distribuerer Fair Trade-varer, er enige i at kontrollsystemet bør forbedres, og at mer åpenhet bør etterstrebes. Vi er også skeptiske til den lave bonusen på Fairtrade-te, men dette eksempelet speiler ikke hele bildet. Vi importerer eksempelvis Fairtrade-sertifiserte sportsballer og betaler en betydelig høyere bonus på disse.

Vi er oppgitt  over norske mediers manglende interesse for Fair Trade (når det for en gangs skyld er interesse, er det kritisk interesse) og for manglende interesse for å vise de forferdelige forhold som fattige arbeidere ofte lever under. Borgens danske kollega Tom Heinemann har laget en god avslørende dokumentar om forferdelige forhold i tekstilindustriens India. Reportasjer som denne, vist av SVT og DR, bør vises også i norsk TV. Forholdene innen bomullsindustrien er langt verre enn på teplantasjene, ikke minst på grunn av de sterke giftene og kjemikaliene som brukes. Prisen på klær i Norge i dag er, utrolig nok, den samme som den var i 1982. Hvem er skadelidende her tro?

UROKRÅKE: Det er ikke første gang Erling Borgen har tirret på seg selskaper og organisasjoner med sine dokumentarfilmer. Her fra fjorårets filmfestival i Haugesund, der han presenterte «I skyggen av Statoil». Foto: NINA HANSEN
UROKRÅKE: Det er ikke første gang Erling Borgen har tirret på seg selskaper og organisasjoner med sine dokumentarfilmer. Her fra fjorårets filmfestival i Haugesund, der han presenterte «I skyggen av Statoil». Foto: NINA HANSEN Vis mer
Erling Borgen og NRK burde skamme seg