Erling Folkvord lanserte mandag den mye omtalte boka «Vår korrupte hovedstad».  Foto: Heiko Junge / Scanpix
Erling Folkvord lanserte mandag den mye omtalte boka «Vår korrupte hovedstad». Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Erling Folkvord må få folkets fortjenestemedalje

Mobber mot folkets mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Kommunestyreveteran fra ytre venstre, Erling Folkvord, vekker berettiget oppsikt med sin nye bok om betenkeligheter i forvaltningen av Oslo. Hvis hans framstilinger av saksforholdene er adekvate, bør det få konsekvenser både for udugelige politikere, grådige spekulanter og en stilltiende majoritet.  

Men er det hold i påstandene?

Etter å ha lest boka, finner jeg ingenting som tyder på noe annet — uansett om det ropes opp om forføyninger og injurier. Det er flott hvis de som føler seg rammet tar til motmæle slik at sakene kan bli fullt belyst.

Eventyrlige gevinster
Alle forholdene Folkvord tar opp fortjener brede, grundige, åpne høringer.

Boka omhandler mye ugreit snusk i det liksom-privatiserte Høyre/FrP-landskapet. Flere saker dreier seg om eldreomsorg. Vi leser om Midtåsen-prosjektet der Atle Brynestad fikk en eventyrlig gevinst for å ha gjort ... hva?

Erling Folkvord må få folkets fortjenestemedalje

Vi ler av planene om sykehjemsdrift i Spania der kommunen la fra seg store hauger med penger i tillegg til et par Leca-blokker som skulle illudere grunnstein. Vi ler litt mindre av utleien av filippinske omsorgsarbeidere med nokså originale veier til godkjenning.

Den verste saken er kanskje salget av sykehusboligene, der kommunen lurer seg sjøl, staten taper penger, beboerne blir oversett og noen få glupske «utviklere» får eventyrlige gevinster.  

Utspill i valgkamp
Forfatteren er blitt kritisert for å komme med anklagene som utspill i valgkampen, men hva er galt med det? Selvfølgelig kjemper Folkvord for at folk skal forstå at det er hans gruppering, Rødt, som hovedsaklig er pådrivere i arbeidet mot korrupsjon. Ære være ham for det!
Det er nok av andre som bestreber seg på å latterliggjøre ham — et skrekkeksempel får vi i boka med Oslos nåværende ordfører Fabian Stangs infame og på alle måter uverdige forsøk på å henge ut Folkvord.

Jeg visste at Stang var en klovn, nå vet jeg også at han er en guffen mobber.

Det som vel er mest fascinerende i boka, er hvor naive de politisk ansvarlige blir når de får krevende spørsmål. Deres hjelpeløse forsøk på å bagatellisere, skyve ting unna, gjemme unna brev, late som ingenting ... det er noe nesten sjarmerende over det. Kanskje de bare er dumsnille, de klarer bare ikke å være really bad.  

Folkets fortjenestemedalje
En gjennomgangsfigur hos Folkvord er «folk som bryr seg». Han mener at disse skal få bedre innsyn og at det er den beste garantien mot korrupsjon. Det har han helt rett i.

Folk som bryr seg er naturlig nok brysomme, men demokratiet er sjanseløst uten.

Folkets fortjenestemedalje til Folkvord nå!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer