LEDER

Hetsen mot Sumaya Jirde Ali

Erna burde stille opp i Bergen sammen med Sumaya på 8. mars

Dagbladet mener: I et land hvor du må regne med rasistisk sjikane og drapstrusler for å kritisere en statsråd, er ytringsklimaet forgiftet.

TRUET TIL TAUSHET: Etter massiv netthets og drapstrusler har Sumaya Jirde Ali valgt å trekke seg fra et 8. marsarrangement i Bergen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TRUET TIL TAUSHET: Etter massiv netthets og drapstrusler har Sumaya Jirde Ali valgt å trekke seg fra et 8. marsarrangement i Bergen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Metoo-revolusjonen kommer til å føre til en større oppslutning om 8. mars verden over enn på mange år. Det er en sak de fleste kvinner og menn kan stille seg bak. Metoo handler om maktmisbruk, ulikestilling og overgrep. Det gjør også forfølgelsen av den unge norsk-somaliske samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali. Etter å ha blitt utsatt for en ekstrem netthets og grove trusler i lengre tid, men særlig de siste par ukene etter at nettstedet Resett satte henne i gapestokken, valgte hun til slutt å trekke seg fra et 8. marsarrangement i Bergen.

Sumaya Jirde Ali er ikke den første kvinnen som trekker seg fra offentligheten på grunn av hets og sjikane. Særlig minoritetskvinner har vært utsatt og falt fra. De får det fra begge hold, både fra konservative muslimske krefter og fra innvandringsfiendtlige miljøer. Som regel heier likevel høyrefløyen på minoritetskvinner så lenge de kritiserer muslimer, slik som de skamløse jentene gjør. Da er det ikke så farlig om de går i hijab. Men det er ingen nåde for en hijabkledd som er så fri og integrert at hun kritiserer norske politikere.

Fuck Sylvi Listhaug, sa Jirde Ali sent på kvelden på en prisutdeling i regi av Natt og Dag, etter at ungdommene i salen inviterte til det. Hun har siden beklaget ordbruken. Etter vår mening er det helt på sin plass at ungdom kritiserer politikere, attpåtil en mektig statsråd, med ungdommens språk. Det skjer i musikken, det skjer i poesien. Det har skjedd til alle tider. Burde ikke et innvandringskritisk nettsted snarere rose Jirde Ali for å ha blitt så norsk at hun banner på engelsk?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer