Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Hetsen mot Sumaya Jirde Ali

Erna burde stille opp i Bergen sammen med Sumaya på 8. mars

Dagbladet mener: I et land hvor du må regne med rasistisk sjikane og drapstrusler for å kritisere en statsråd, er ytringsklimaet forgiftet.

TRUET TIL TAUSHET: Etter massiv netthets og drapstrusler har Sumaya Jirde Ali valgt å trekke seg fra et 8. marsarrangement i Bergen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TRUET TIL TAUSHET: Etter massiv netthets og drapstrusler har Sumaya Jirde Ali valgt å trekke seg fra et 8. marsarrangement i Bergen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Metoo-revolusjonen kommer til å føre til en større oppslutning om 8. mars verden over enn på mange år. Det er en sak de fleste kvinner og menn kan stille seg bak. Metoo handler om maktmisbruk, ulikestilling og overgrep. Det gjør også forfølgelsen av den unge norsk-somaliske samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali. Etter å ha blitt utsatt for en ekstrem netthets og grove trusler i lengre tid, men særlig de siste par ukene etter at nettstedet Resett satte henne i gapestokken, valgte hun til slutt å trekke seg fra et 8. marsarrangement i Bergen.

Sumaya Jirde Ali er ikke den første kvinnen som trekker seg fra offentligheten på grunn av hets og sjikane. Særlig minoritetskvinner har vært utsatt og falt fra. De får det fra begge hold, både fra konservative muslimske krefter og fra innvandringsfiendtlige miljøer. Som regel heier likevel høyrefløyen på minoritetskvinner så lenge de kritiserer muslimer, slik som de skamløse jentene gjør. Da er det ikke så farlig om de går i hijab. Men det er ingen nåde for en hijabkledd som er så fri og integrert at hun kritiserer norske politikere.

Fuck Sylvi Listhaug, sa Jirde Ali sent på kvelden på en prisutdeling i regi av Natt og Dag, etter at ungdommene i salen inviterte til det. Hun har siden beklaget ordbruken. Etter vår mening er det helt på sin plass at ungdom kritiserer politikere, attpåtil en mektig statsråd, med ungdommens språk. Det skjer i musikken, det skjer i poesien. Det har skjedd til alle tider. Burde ikke et innvandringskritisk nettsted snarere rose Jirde Ali for å ha blitt så norsk at hun banner på engelsk?

Ytringsfrihet handler ikke bare om lover og regler. I et land hvor du må regne med rasistisk sjikane og drapstrusler for å kritisere en statsråd, er ytringsklimaet forgiftet. Det skjer i Norge i økende grad uten at statsminister Erna Solberg står opp for Jirde Ali og andre som trues og mobbes til taushet. Tenk om Solberg, som er engasjert i netthets, hadde stilt opp i sin hjemby sammen med henne for å vise hva regjeringen står for? Det hadde sendt et viktig signal - og signaler har jo regjeringen stor tro på i innvandringspolitikken.

Foran hver 8. mars hevder alltid noen at dagen har utspilt sin rolle. Det kommer fra hold som trygt kan heve sin stemme uten å bli truet, og som aldri har opplevd å bli diskriminert. Metoo-kampanjen har avdekket at maktmisbruk og overgrep foregår i likestilte Norge. Forfølgelsen av Sumaya Jirde Ali har avdekket at det er sterke krefter i Norge som ikke tåler at en ung norsk-somalisk kvinne kommer her og tar plass.

Føkk det, som ungdommen ville sagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!