Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Erna drar til Kina for å ordne Salmo salær til oppdrettsnasjonen

God grunn til å jubel for kollektivets lommebøker fordi laks er menneskerettigheter, vel hvis du ser stort på det.

OPPDRETTSMINISTER: Erna Solberg reiser sammen med 273 personer til Kina i neste uke  der de blant annet skal sørge for at oppdrettsnasjonen Norge kan få solgt mer laks til sultne kinesere. Foto: Lars Eivind Bones
OPPDRETTSMINISTER: Erna Solberg reiser sammen med 273 personer til Kina i neste uke  der de blant annet skal sørge for at oppdrettsnasjonen Norge kan få solgt mer laks til sultne kinesere. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

Vi i Dagbladet ser rødt, sies det. Feil. I dag ser vi blått. Vi er nemlig så glade for at Erna Solberg slipper å ha et skilt rundt nakken der det står «Jeg reiser alene» når hun i neste uke drar til Kina. 273 utsendinger er med i hennes følge. Vi finner ultraprogressive krefter som Statoil-sjef Sætre, Telenor-sjef Brekke, Yara-sjef Holsether, Orkla-sjef Ruzika, LO-sjef Kristiansen og NHO-sjef Skogen Lund. I tillegg til diplomater og politikere er det over 200 næringslivsledere fra reiseliv, oppdrett, olje og helseteknologi som skal sørge for at Norge igjen blir bestevenner med kineser’n etter at Jagland & co. var så frekke i 2010 ved å gi Nobelprisen til den opposisjonelle Liu Xiaobo.

Noen er opprørte ettersom Erna & co. ikke vil snakke om menneskerettigheter denne gangen. Til dem sier vi bare: Oppdrettslaks er viktigere enn retten til å si hva du vil i en oppdretts-nasjon. Norsk laks er nemlig på en måte også en menneskerettighet ettersom den metter sultne munner og gir oss eksport, overskudd, rart hav og trygge arbeidsplasser. Ja, vi vil si det såpass sterkt at Salmo salar heretter må døpes om til Salmo salær.

Hva skal så Erna & co. snakke med kineser’n om? Vi forslår at de spør hva de mener om norsk natur? Hvilke nordmenn de vet navnet på? Om de liker brunost? Om de liker bunader? Om de kunne tenke seg å smake på en dram akevitt? Om de liker Munch? Om de kunne tenke seg å stå på ski? Om de kan få god guide på Den kinesiske mur? Om ginseng er knall? Om kinakål kan brukes til taco (fredager) og kanskje et litt frekt spørsmål om hvorfor kineser’n spiser med pinner? På kanten, Erna!

Det hadde også vært skikkelig tøft om Statoil, Telenor, Yara, Orkla, LO og NHO hadde gått sammen og laget en liten kampsang til ære for vertskapet:

Heia kineser’n

stå nå på,

menneskerettigheter

ekke så viktig akkurat nå.

Den forbudte by,

here we come.

Med trompeter og trommesolo,

men uten Xia-obo.