DEBATT

Debatt: Vindkraft

Erna, du må stanse naturødeleggende vind-industri

Norsk natur er enestående. Utlendinger vet det. Men forstår vi det selv?

VINDKRAFT: Et «grønt skifte» kan oppfylles på andre måter enn å varig skade norske naturverdier. Begynn med energisparing, skift ut gamle vannkraftverk med mer effektive turbiner, utnytt jordvarme og ønsk solrevolusjonen velkommen, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg i Lofoten i mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VINDKRAFT: Et «grønt skifte» kan oppfylles på andre måter enn å varig skade norske naturverdier. Begynn med energisparing, skift ut gamle vannkraftverk med mer effektive turbiner, utnytt jordvarme og ønsk solrevolusjonen velkommen, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg i Lofoten i mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sigmund Hågvar
Sigmund Hågvar Vis mer

Kjære Erna. Ennå har vi rester av det vi kaller villmark. Store, inngrepsfrie områder hvor naturen styrer seg selv. Hvor bare sol og regn trengs for at alt skal være i orden. Hvor mennesket kan være gjest og vende tilbake med ny glede og ny kraft.

Vi er stolte av disse restene av det opprinnelige Norge. Ennå kan vi med en viss rett holde villmarksmesser og drive villmarkssafari. Ennå kan vi vise fram hele, intakte landskap. Med intakte horisonter.

Dine store planer om vindkraftutbygging vil skade disse verdiene på en irreversibel måte. Nye, brede veisystemer, lange overføringslinjer og et par hundre meter høye, støyende turbiner.

Ikke bare selve vindindustriområdene vil ødelegge natur, men selve landskapet på milevis hold. Den visuelle opplevelsen med rolige horisonter, blåne bak blåne, ødelegges. Den gode naturopplevelsen er ikke å la blikket tiltrekkes av roterende vinger på åsryggene, eller røde, blinkende lys når mørket faller på.

Lars Monsen har forsøkt å formidle dette. Han minner om vår stolthet i å vise fram Femundsmarka i det internasjonalt berømte hundeløpet. Det er nettopp villmarksopplevelsen som appellerer! Den opplevelsen kan bli brutt av møllevinger som vinker i horisonten.

Kjære Erna. Ditt initiativ om et «grønt skifte» kan oppfylles på andre måter enn å skade norske naturverdier på en varig måte. Du kan styre Norge inn i framtida ved å gjøre helt andre grep.

Begynn med energisparing, skift ut gamle vannkraftverk med mer effektive turbiner, utnytt jordvarme og ønsk solrevolusjonen velkommen. Den revolusjonen har allerede god fart.

Om du vil ha vindturbiner, så flytt dem til havs. Det er ennå tid til å skrote de omfattende naturødeleggende vindkraftplanene.

Motstanden er sterk over hele landet. Lytt til folket som er fortvilet over å miste den naturen som gir dem livskvalitet. Lytt til dem som klarer å se norske naturverdier fra utsida. Lytt til dem som er gode på energieffektivisering og solenergi. Forsøk å lytte til naturen selv og til framtida.

Du vil bli husket for det valget du nå tar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer