DEBATT

Debatt: Vindkraft

Erna, du må stanse naturødeleggende vind-industri

Norsk natur er enestående. Utlendinger vet det. Men forstår vi det selv?

VINDKRAFT: Et «grønt skifte» kan oppfylles på andre måter enn å varig skade norske naturverdier. Begynn med energisparing, skift ut gamle vannkraftverk med mer effektive turbiner, utnytt jordvarme og ønsk solrevolusjonen velkommen, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg i Lofoten i mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VINDKRAFT: Et «grønt skifte» kan oppfylles på andre måter enn å varig skade norske naturverdier. Begynn med energisparing, skift ut gamle vannkraftverk med mer effektive turbiner, utnytt jordvarme og ønsk solrevolusjonen velkommen, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg i Lofoten i mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kjære Erna. Ennå har vi rester av det vi kaller villmark. Store, inngrepsfrie områder hvor naturen styrer seg selv. Hvor bare sol og regn trengs for at alt skal være i orden. Hvor mennesket kan være gjest og vende tilbake med ny glede og ny kraft.

Vi er stolte av disse restene av det opprinnelige Norge. Ennå kan vi med en viss rett holde villmarksmesser og drive villmarkssafari. Ennå kan vi vise fram hele, intakte landskap. Med intakte horisonter.

Dine store planer om vindkraftutbygging vil skade disse verdiene på en irreversibel måte. Nye, brede veisystemer, lange overføringslinjer og et par hundre meter høye, støyende turbiner.

Ikke bare selve vindindustriområdene vil ødelegge natur, men selve landskapet på milevis hold. Den visuelle opplevelsen med rolige horisonter, blåne bak blåne, ødelegges. Den gode naturopplevelsen er ikke å la blikket tiltrekkes av roterende vinger på åsryggene, eller røde, blinkende lys når mørket faller på.

Lars Monsen har forsøkt å formidle dette. Han minner om vår stolthet i å vise fram Femundsmarka i det internasjonalt berømte hundeløpet. Det er nettopp villmarksopplevelsen som appellerer! Den opplevelsen kan bli brutt av møllevinger som vinker i horisonten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer