KOMMENTARER

Norges klimamål for 2050:

Erna er bundet på hender og føtter

Erna Solberg kan ta inn så mange klimaskeptikere som hun bare vil i regjering. I 2050 er det ikke særlig plass til norske klimagassutslipp, enten hun vil det eller ikke.

I VEIEN FOR MÅLET: Statsminister Erna Solberg prøvde seg på fotballbanen da hun besøkte Asker tidligere i Juli. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
I VEIEN FOR MÅLET: Statsminister Erna Solberg prøvde seg på fotballbanen da hun besøkte Asker tidligere i Juli. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da bompengeopprøret i Frp endelig tok sommerferie, så Venstre sitt snitt. «Folk må ta inn over seg at vi skal slutte helt med fossile drivstoff. Verden skal til netto null utslipp, og da må vi også ned med 90–95 prosent. Da er det stort sett bare husdyra igjen», sa klimaminister Ola Elvestuen til Dagbladet i slutten av juni, og dro lyskasterne mot en annen av regjeringens vonde spagater.

I Granavolden-erklæringen står det svart på hvitt at Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om at Norge skal bli et «lavutslippssamfunn» i 2050, hvor utslippene reduseres med 90–95 prosent. Det var dette Elvestuen nå klargjorde for Dagbladets lesere.

Elvestuens oversettelse var både oppsiktsvekkende og innlysende. Oppsiktsvekkende fordi Elvestuens forståelse av enigheten vil bety en total omlegging av Norge de neste 30 åra. Innlysende, fordi hvordan skal ellers folk flest forstå formuleringen?

Statsminister Erna Solberg synes å lene seg på en mindre folkelig tolkning. Den vanlige tolkningen blant norske politikere og byråkrater har til nå vært at deler av kuttene vi forplikter oss til skal kunne tas gjennom kvotekjøp i utlandet, om det trengs. Det var trolig denne hun hadde i bakhodet da hun i «Politisk kvarter» så å si avlyste Elvestuens forståelse av målet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer