DEBATT

Debatt: Klima

Erna fører velgerne bak lyset

Jordas klima utvikler seg raskt i feil retning.

HAR HASTVERK: Hvor ligger lojaliteten til Erna Solberg? Hos folket ? Eller i partiet Høyre? spør kronikkforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR HASTVERK: Hvor ligger lojaliteten til Erna Solberg? Hos folket ? Eller i partiet Høyre? spør kronikkforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Paris-avtalens mål – «ned mot 1,5°C» - er utenfor rekkevidde. Det er sannsynligvis også 2°C. Vi beveger oss mot 3°C innen utgangen av dette århundret, trolig enda høyere. Dette vil være en varslet katastrofe. Klimaendringene virker ikke alene. De inntrer i et komplisert samspill med andre dyptgripende endringsprosesser, både fysiske, teknologiske og samfunnsmessige. I sum stiller vi oss selv og våre etterkommere overfor formidable – for ikke å si uoverstigelige – utfordringer.

Hvorfor justeres ikke politikken etter klimakrisens hastverk? Stadig flere stiller dette spørsmålet, ikke minst våre unge. Politikken preges av handlingslammelse, fornektelse og utenomsnakk. Er dette fordi man ikke tar situasjonens alvor innover seg? Muligens – til en viss grad.

Eller er det fordi man ikke kan eller vil? Mest sannsynlig.

Grunnproblemet er dette: Ingen politiker vil eller kan ta fatt på disse utfordringene på en troverdig og ærlig måte. Et eksempel på dette er statsminister Erna Solbergs svar på DNs spørsmål 3. september d.å. på hvordan hun vurderte klimautfordringene.

Hennes svar var at hun håpet vi ville kunne holde oss innenfor målet i Paris-avtalen. Men Erna Solberg vet – som mange av oss har visst en god stund – at det ikke eksisterer noen reell mulighet for å nå Paris-avtalens mål. Hvorfor sier hun det da ? Trolig for å skape et inntrykk av at hun som landets statsminister vet at det som gjøres fra norsk side blir gjort – og at hun har tingene under kontroll. Ved å berolige velgerne kan dagens politikk fortsette, inkludert en offensiv petroleumspolitikk som gjør Norge til en av verdens største eksportører av CO2-utslipp. Hadde hun vært ærlig i sin beskrivelse av situasjonens alvor, ville hun også måttet fortelle hva hun ville gjøre med dette . Det håper hun å unngå så lenge som mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer