KOMMENTARER

Moderne abortkamp

Erna ga KrF et forsprang i den nye abortkampen

Erna Solberg sørger for den første innstramningen av abortloven siden den ble innført i 1978.

BAKMENN: Statsminister Erna Solberg og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, ble enige om å innskrenke retten til selvbestemt abort. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BAKMENN: Statsminister Erna Solberg og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad, ble enige om å innskrenke retten til selvbestemt abort. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor får Kjell Ingolf Ropstad all kjeften?

Det var egentlig noe befriende ærlig over padda KrF-leder in spe, Kjell Ingolf Ropstad, slapp ut på direkten etter en lang og utmattende dag torsdag. Han skulle forsvare sin store lille seier; nemndbehandling av fosterreduksjon, som bryter med kvinners rett til selvbestemt abort: «Hovedpoenget er at hvis en kvinne kan bære frem et barn, kan hun bære frem to.»

Dagen derpå var det tid for anger. Det var «krøkkete» sagt, innrømmet han. Men det var vel strengt tatt ingen beklagelse. Han glapp ut med det han mente og sikkert sier til sine egne. Det hørtes bare så fryktelig patriarkalsk og konservativt ut i åpent landskap.

Det er dette abortkampen har handlet om; kvinners rett til å bestemme over egen helse og kropp. I 40 år har loven blitt utfordret gjennom ulike strategier som alle har hatt som mål å innskrenke retten og la myndighetene og politikere som Ropstad bestemme. Begrunnelsen er den samme; kvinner er ikke i stand til å ta etisk forsvarlige valg.

Når loven og teknologien gir mulighet for fosterreduksjon, vil det føre til at kvinner aborterer friske tvillinger på løpende bånd uten noen betenkeligheter, skal vi tro. Riktignok er det forsvinnende få som har benyttet seg av tilbudet ved St. Olavs Hospital. Åtte i fjor. Men tenk om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer