Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Erna har godt grep om rattet, men det lystrer ikke lenger

Statsministeren har nok fortsatt et godt grep om rattet, men det lystrer ikke lenger. Venstre og FrP er først og fremst lojale mot seg selv. Det er en gammel oppskrift på krise og forlis.

POLITISKE BOBLER: Sefie og såpebobler da statsminister Erna Solberg (H) møtte velgerne i Oslos gater.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POLITISKE BOBLER: Sefie og såpebobler da statsminister Erna Solberg (H) møtte velgerne i Oslos gater. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Leder

Det norske politiske landskapet er i endring. Kommunevalget viste en tydelig forskyvning mot venstre, med Senterpartiet og Miljøpartiet som de store vinnerne. Den første serien med meningsmålinger etter valget bekrefter og forsterker hovedtendensen. Sp's og MDGs framgang fortsetter, Høyre og Frp sliter, KrF og Venstre ligger under sperregrensen, Arbeiderpartiet er en skygge av sitt tidligere jeg og SV og Rødt har etablert seg på et høyere nivå.

Politiske endringer er aldri hogd i stein. Tvert imot er norsk politisk historie preget av bølgebevegelser som øker i styrke for så å falle tilbake igjen. Dagens vinnere kan være morgendagens tapere. Om vi innskrenker perspektivet til stortingsvalget om to år, er det likevel mulig å se hva som vil ha stor betydning.

Det kan ikke være tvil om at sentraliseringsdebatten vil være sentral. Miljø- og klimaspørsmålene vil også få en framtredende plass på dagsorden. Bare de siste dagene har vi sett hvordan partiene strever med å tilpasse seg en ny dagsorden. Stikkord: Greta Thunberg, nedskjæringer i domstolene, politireformen og kraftkommunenes skatteinntekter.

Alt sammen saker der regjeringspartiene sliter med troverdigheten. Dette gjenspeiles i meningsmålingene for september. De peker mot en ny situasjon der Ap, Høyre og Sp er noenlunde like når det gjelder oppslutning.

På en måling (Norstat for Aftenposten og NRK) har Sp vokst så mye at partiet ville fått en større gruppe på Stortinget enn Høyre. Samtlige målinger viser at de nåværende regjeringspartiene i dag er sjanseløse når det gjelder å samle et nytt flertall i Stortinget. Det vokser også fram en miljøbevisst venstreblokk (SV, MDG, Rødt) som vil kreve større innflytelse.

Parallelt med dette fortsetter de indre stridighetene i regjeringen. Hanekampen mellom FrP og Venstre nådde et nytt høydepunkt da Siv Jensens flokk stemte blankt under gjenvalget av Abid Raja (V) som visepresident i Stortinget.

Statsministeren har nok fortsatt et godt grep om rattet, men det lystrer ikke lenger. Venstre og FrP er først og fremst lojale mot seg selv og egne interesser. Regjeringsprosjektet og Erna Solberg kommer lenger bak i rekka. Det er en gammel oppskrift på krise og forlis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling