SMINKER KRITIKK:
Erna Solberg
SMINKER KRITIKK: Erna Solberg Vis mer

LEDER

Hovedleder: Riksrevisjonens rapport om beredskap etter 22. juli

Erna holder kritikk hemmelig

Stortinget må sette hardt mot hardt og kreve åpen høring om svikten i regjeringens arbeid med landets beredskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Komplekset rundt 22. juli-terroren fortsetter å kaste lange skygger over norsk politikk. Det siste er at en meget kritisk rapport fra Riksrevisjonen om beredskapen etter 22. juli, har utløst en stillingskrig mellom regjeringen, Riksrevisjonen og store deler av Stortinget. Mens Stortinget har bedt om at Riksrevisjonen utarbeider en ugradert versjon av rapporten, har Forsvars- og Justisdepartementet bestemt at denne rapporten ikke skal offentliggjøres. Ifølge Klassekampen er beslutningen om dette tatt på øverste hold, altså av statsminister Erna Solberg. Hun vil i stedet legge fram en egen, ugradert rapport utarbeidet av de to departementene. Det vil verken Riksrevisjonen eller lederen av Stortingets kontrollkomité, Ap-veteranen Martin Kolberg, være med på. Riksrevisjonen nekter å forholde seg til regjeringens rapport fordi den har dempet kritikken som opprinnelig ble rettet mot regjeringens beredskapsarbeid. Kolberg sier det ikke er akseptabelt at regjeringen prøver å omskrive en kritikk.

Stortingets kontrollkomité har mottatt den ugraderte rapporten fra Riksrevisjonen, men den kan bare behandles i et lukket møte. For at offentligheten skal få kjennskap til sentrale og kritiske sider ved beredskapssituasjonen, ba komiteen om at Riksrevisjonen utarbeidet en ugradert versjon slik at behandlingen kan foregå for åpne dører. Det er graden av åpenhet og kritikk striden står om. Bare noen få setninger fra Riksrevisjonens merknader er kjent, men disse er til gjengjeld dramatiske. Her heter det at Riksrevisjonen «ser svært alvorlig på at regjeringen ikke har sørget for å styrke og bedre samarbeidet mellom Politiet og Forsvaret». Videre pekes det på at verken politi eller forsvar, sammen eller hver for seg, «vil være i stand til å utøve tilstrekkelig beskyttelse av viktige objekter når trusselsituasjonen tilsier det».

Det er vanskelig å se at regjeringen har noen aktverdige grunner til å hemmeligholde en rapport Riksrevisjonen har nedgradert. Martin Kolberg sier det framstår som helt ubegripelig for dem som har lest rapporten. Verken Riksrevisjonen eller Kolberg kan beskyldes for å ta lett på rikets sikkerhet.

Det vil alltid finnes sider ved vår beredskap som det er naturlig å holde hemmelige. Hvordan regjeringen har fulgt opp landets beredskap etter 22. juli og Gjørv-rapporten, er like åpenbart en sak av stor offentlig interesse. Det dreier seg om livsviktige spørsmål i en nasjons liv. Derfor er det dypt kritikkverdig at regjeringen i stedet prioriterer sitt eget omdømme gjennom hemmelighold. Stortinget må sette hardt mot hardt i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer