Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erna i den digitale spagaten

Det er ikke lett å være politisk parti i den digitale tidsalder.

TIL VALG MOT MER OVERVÅKING: Høyre-leder Erna Solberg under Høyres valgvake på Hotell Plaza i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TIL VALG MOT MER OVERVÅKING: Høyre-leder Erna Solberg under Høyres valgvake på Hotell Plaza i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

||| Tradisjonell posisjonering langs høyre/venstre-aksen er ikke nødvendigvis kompatibel med en ny virkelighet med nye problemstillinger og nye interessekonflikter. Da kan også tilsynelatende stive prinsipper plutselig bli svært myke i konsistensen.

Elastisk
Og det er denne plutselig økte bevegeligheten vi nå ser, når Erna Solberg og Høyre går ned i den digitale spagaten i forhold til EUs kontroversielle datalagringsdirektiv.

At Høyre havner i vippeposisjon når saken skal behandles i Stortinget neste år, synliggjør dette tidsåndsdilemmaet.

Storebrordirektiv
Direktivet, som gjerne forkortes DLD og kan sees på som en europeisk tilpasning til tidligere USA-president George W. Bushs mer omfattende «storebror-ser-deg-enda-mer-enn-før»-lov The Patriot Act, har allerede splittet regjeringen.

Arbeiderpartiet, hvis overvåkningshistorie i disse dager får nytt påfyll i Tron Gerhardsens bok «Einar og Haakon, Rolf og jeg», er for, mens SV og Senterpartiet har tatt dissens.

KrF landet i forrige uke på nei, og Knut Arild Hareide sparket samtidig til Høyre ved å si at et nei til direktivet neppe setter EØS-avtalen på spill.

Spørsmål og svar
I går fikk Høyre noen svar fra utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortinget på Erna Solbergs 14 spørsmål og krav i forhold til konsekvensene av Datalagringsdirektivet. Om de ble noe klokere av - eller fornøyd med - svarene, eller om spørsmålene egentlig var et spill for galleriet før stortingsgruppa piskes til et ja-standpunkt, gjenstår å se.

Som Høyre-vararepresentant for Oslo, Heidi Nordby Lunde, har konspirert om på sin Vampus-blogg, kan en, til Høyre å være, sjelden fristilling av representantene i DLD-saken også være en gallerivennlig manøver, der de profilerte nei-representantene får lov å si nei så lenge et ja-utfall er organisert på forhånd.

Programmet Høyre gikk til valg på tidligere i høst, går inn for en svært restriktiv holdning til nye lover som kan øke omfanget av overvåkning.

Ungdommen ikke i tvil
Som vanlig er det partiideologisk interessant å se i hvilken retning ungdomspartiet trekker, og her er DLD-motstanden massiv i Høyres tilfelle. Unge Høyre med Henrik Asheim i spissen får støtte fra blant andre partikronprins Torbjørn Røe Isaksen, Nikolai Astrup og veteranen Michael B. Tetzschner, og kan i tillegg lene seg på en av partiets nestorer, Datatilsynets Georg Apenes, som har fordømt direktivet med sin sedvanlige språklige presisjon.

Samtidig finnes det både en «tough on crime»-fraksjon og en grunnleggende europavelvilje i partiet som kan være nok til at den ikke akkurat ulne programerklæringen om overvåkningen for anledningen feies under teppet.

Det vil sitte langt inne for Høyre-leder Erna Solberg å se partiet bli tunga på vektskålen i det som kan bli tidenes første norske EØS-veto.

Men det kan også være prisen å betale for å teste bæreevnen til egen ryggrad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media