Oslo, 20100509:   Høyres landsmøte.  Partileder Erna Solberg på talerstolen.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Oslo, 20100509: Høyres landsmøte. Partileder Erna Solberg på talerstolen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Erna i pinlig selskap

Bare noen uker etter Erna Solberg gikk ut mot hat, satt hun i Marseilles og spiste middag med en ungarer som ville fått Hitler og Göring til å skåle.

Seinest 15. desember gikk Erna Solberg ut i Dagbladet fordi hun så viktigheten av å gå til kamp mot hat og ekstremisme. Bare noen uker seinere satt hun i Marseilles og spiste middag med en ungarer som ville fått Hitler og Göring til å skåle.

Høyrepolitikere fra hele Europa som er tilsluttet EPP (European People Party), var samlet for å delta på et årlig stormøte og samle inspirasjon til fortsatt politisk kamp. Erna hadde her en gylden anledning til å ta tyren ved hornene.

Tyren heter Viktor Orbán, og er statsminister i Ungarn. Da hans land i sin tid ble medlem i EU, var det en betingelse at Ungarn respekterte etterkrigstidas grenser i Europa. Han har likevel gjort seg til statsminister for fire millioner ungarere som lever i nabolandene Romania, Slovakia og Serbia. Det hele er krydret med innføring av diktatoriske lover, og konturene av en statsleder som er både stormannsgal og farlig er tydelige.

Det hjelper ikke på at det nynazistiske partiet Jobbik fikk hele 17 prosent av stemmene ved valget i 2010, hvor høyrepopulistiske Fidesz og Orban vant.

Utenriksminister Hillary Clinton prøvde å snakke Orban til fornuft. Så gjorde også EU-kommisjonens leder, Jose Manuel Barroso. De klarte bare å få Orban irritert, og 30. november i fjor ba han, på en statlig radiokanal, resten av verden om å slutte å blande seg. Solberg ser ut til å ha tatt budskapet hans med det høyeste alvor, selv om det nettopp var det hun ikke burde. Har ikke nettopp vår statsministerkandidat så vakkert sagt at hun skulle gå til kamp mot ekstremisme og hat?

Da hun deltok på samme politiske samling som Orban, visste hun at hans land nettopp hadde vedtatt å innskrenke pressefriheten kraftig. Har hun fulgt noenlunde med, visste hun også at landets journalister blir fengslet, sparket eller sensurert om de offentlig gjør noe som regjeringen ikke liker.

Hvordan kan det da ha seg at Solberg vil foreta en gjennomgang av det antirasistiske arbeidet som gjøres i den norske grunnskolen? Burde hun ikke heller sørge for å drive antirasistisk arbeid i sine egne kretser først? Det kan virke som om vi har å gjøre med en statsministerkandidat som ikke er sitt ansvar og sin rolle bevisst, og det til tross for at vi alle fremdeles har 22. juli friskt i minnet.