Erna la ut nytt Facebook-innlegg

- Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy.

LA UT NYTT INNLEGG: Statsminister Erna Solberg trosset Facebook sin sensur, og la ut et nytt innlegg på sin Facebookside. Denne gangen hadde hun sensurert bildet selv. Foto: NTB/Scanpix
LA UT NYTT INNLEGG: Statsminister Erna Solberg trosset Facebook sin sensur, og la ut et nytt innlegg på sin Facebookside. Denne gangen hadde hun sensurert bildet selv. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter at statsminister Erna Solberg sitt støtteinnlegg til Aftenpostens kritikk av sensur på Facebook ble fjernet av nettstedet, har statsministeren på nytt lagt ut et innlegg på sin Facebookside.

Håper de tar ansvar

Det er det kjente bildet av fotografen Nick Ut som viser blant annet en naken liten jente som har blitt skadet av napalmbomber under Vietnam-krigen.

Facebook sensurerer bildet fordi de mener det ikke går an å skille bilder av nakne barn i forskjellige situasjoner.

Denne gangen er bildet som gjorde at innlegget ble fjernet første gangen, blitt sensurert av statsministeren selv i det nye innlegget.

Også flere andre ikoniske bilder har statsministeren sladdet i innlegget sitt.

«Mens jeg satt på et fly fra Oslo til Trondheim slettet Facebook en post fra min Facebook-side.

Det Facebook gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie.

Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta.

Jeg vil at mine barn og andre barn skal vokse opp i et samfunn hvor de får formidlet historien - slik den var. Hvor de kan få lære av historiske hendelser og feil.

I dag er bilder en så viktig del av inntrykkene som formidles at hvis du redigerer vekk hendelser eller personer, ja, så forandrer du historien og endrer virkeligheten», skriver Solberg.

Viktig å publisere på nytt

Statssekretær Sigbjørn Aanes ved statsministerens kontor sier til Dagbladet at de følte det eneste rette var å legge ut et nytt innlegg på statsministerens Facebookside.

- Vi synes dette illusterer veldig godt konsekvensen av å sensurere historiske og ikoniske bilder. Statsministeren har derfor valgt å publisere et nytt innlegg, men denne gangen er bildet sensurert, så håper vi både Facebook og andre ser hvor ødeleggende denne typen sensur er for det virkelige budskapet.

Aanes forteller at de ikke har hatt noen dialog med Facebook, men at det kommer til å bli diskutert på et møte senere i dag hvordan statsministeren skal gå videre med dette.

- Vi håper jo at Facebook ser konsekvensene av dette og at de kan gjøre om sin policy, sier han.

Statsministeren selv reagerer sterkt på at hennes Facebook-side blir sensurert.

- Jeg reagerer ikke bare fordi jeg er statsminister, sier hun i et TV-intervju med NRK1 i ettermiddag.

Hun sier at spesielt unge søker informasjon og oppdaterer seg på Facebook og sosiale medier, og at historien vil bli skrevet om og forandret dersom slike bilder blir redigert bort.

Derfor har statsministereren i dag lagt ut en rekke historiske bilder på sin Facebook-side, og sladdet dem i protest, for å vise at de dermed mister sin betydning.

- Jeg setter pris på at Facebook ikke tillater barnepornografi. Så viktig som Facebook er, så kan ikke de redigere vår historie, sier hun i nyhetsinnslaget.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer