LEDER

Erna må ta grep

Ingress

LOVET SKOLESATSING: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Endre Vellene
LOVET SKOLESATSING: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Lærerstreiken ser ut til å være helt fastlåst. Millioner av kroner renner ut av lærerorganisasjonenes streikekasser og et enda høyere antall millioner hoper seg opp i kommunekassene. Lærernes forhandlingsmotpart KS ser ikke ut til å forstå situasjonen og gjøre nødvendige innrømmelser for å løse konflikten. Den er ytterst alvorlig for elever, lærere, foreldre, kommuner og regjeringen. Denne høsten skulle bli startskuddet på en storstilt satsing på skolen og på lærerne. Det ble annonsert av statsminister Erna Solberg i hennes første nyttårstale som regjeringssjef. Det ble gjentatt av sentrale maktpersoner på NHOs årskonferanse få dager etter dette. Alt lå til rette for en storstilt skolesatsing som skulle bli en fjær i hatten for Høyre. Nå ser vi verken fjær eller hatt.

Konflikten er først og fremst partenes ansvar. Regjeringen kan bare blande seg inn med såkalt tvungen lønnsnemnd dersom konflikten truer liv, helse og viktige samfunnsinteresser. Det kan man ikke si at denne streiken gjør ennå. Derfor må regjeringen holde fingrene fra fatet.

Men det er en god norsk tradisjon at «noen snakker sammen» når tingene floker seg til. I dette tilfellet er det den politisk valgte ledelse i KS-styret som lettest kan løse konflikten. Den kan simpelthen gi sin forhandlingsleder Per Kristian Sundnes et romsligere mandat. Det ser han ut til å mangle. Den som kan utstyre ham med det er lederen i KS-styret Gunn Marit Helgesen fra Høyre. Hun har sådd vind og høstet vedvarende storm i flere uker. Opinionen har hatt mest sympati med lærerne. Sentrale og lokale politikere har forgjeves forsøkt å signalisere at KS nå må ta til vettet og oppgi sitt krav om økt tilstedeværelse for lærerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer