Erna må ta grep

Ingress

LOVET SKOLESATSING: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Endre Vellene
LOVET SKOLESATSING: Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Endre VelleneVis mer
Meninger

Lærerstreiken ser ut til å være helt fastlåst. Millioner av kroner renner ut av lærerorganisasjonenes streikekasser og et enda høyere antall millioner hoper seg opp i kommunekassene. Lærernes forhandlingsmotpart KS ser ikke ut til å forstå situasjonen og gjøre nødvendige innrømmelser for å løse konflikten. Den er ytterst alvorlig for elever, lærere, foreldre, kommuner og regjeringen. Denne høsten skulle bli startskuddet på en storstilt satsing på skolen og på lærerne. Det ble annonsert av statsminister Erna Solberg i hennes første nyttårstale som regjeringssjef. Det ble gjentatt av sentrale maktpersoner på NHOs årskonferanse få dager etter dette. Alt lå til rette for en storstilt skolesatsing som skulle bli en fjær i hatten for Høyre. Nå ser vi verken fjær eller hatt.

Konflikten er først og fremst partenes ansvar. Regjeringen kan bare blande seg inn med såkalt tvungen lønnsnemnd dersom konflikten truer liv, helse og viktige samfunnsinteresser. Det kan man ikke si at denne streiken gjør ennå. Derfor må regjeringen holde fingrene fra fatet.

Men det er en god norsk tradisjon at «noen snakker sammen» når tingene floker seg til. I dette tilfellet er det den politisk valgte ledelse i KS-styret som lettest kan løse konflikten. Den kan simpelthen gi sin forhandlingsleder Per Kristian Sundnes et romsligere mandat. Det ser han ut til å mangle. Den som kan utstyre ham med det er lederen i KS-styret Gunn Marit Helgesen fra Høyre. Hun har sådd vind og høstet vedvarende storm i flere uker. Opinionen har hatt mest sympati med lærerne. Sentrale og lokale politikere har forgjeves forsøkt å signalisere at KS nå må ta til vettet og oppgi sitt krav om økt tilstedeværelse for lærerne.

I en slik situasjon ville det ikke være unaturlig om Høyres leder forklarte KS? valgte leder hvor skadelig situasjonen er for partiet. Den siste tiden har lokalpolitikere fra både Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Drammen og Odda uttalt at de ikke mener KS-mandatet i forhandlingene med lærerne er godt nok forankret i kommunene. Stadig flere forstår dessuten at steile holdninger og utmattelseskrig ikke fører til bedre samarbeid på skolene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.