Erna nekter å se «Ways of seeing»

Det omdiskuterte teaterstykket «Ways of Seeing» skal settes opp igjen i Tromsø - men statsministeren vil ikke se det.

HUSET I STYKKET: Her er det som vises av Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussens bolig i teaterstykket «Ways of Seeing».
HUSET I STYKKET: Her er det som vises av Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussens bolig i teaterstykket «Ways of Seeing».Vis mer

Statsminister Erna Solberg vil ikke se stykket «Ways of Seeing» når det i begynnelsen av mai skal settes opp igjen på Vårscenefest i Tromsø.

Erna Solberg er blitt kritisert for sine utspill om teaterforestillingen «Ways of Seeing», som ble satt opp av Black Box Teater i Oslo. I teaterstykket filmes tidligere justisminister Tor Mikkel Wara sin bolig, og settes inn i en jakt på «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn».

GIKK AV: Statsminister Erna Solberg annonserte forrige torsdag at Tor Mikkel Wara går av som justisminister: - Familien er det viktigste jeg har, sa Wara. Foto: NTB scanpix
GIKK AV: Statsminister Erna Solberg annonserte forrige torsdag at Tor Mikkel Wara går av som justisminister: - Familien er det viktigste jeg har, sa Wara. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ikke i kalenderen

Statsministeren har tidligere innrømmet at hun ikke har sett stykket. Lørdag 4. mai skal stykket settes opp på nytt, i Tromsø. Det er forventet fullt hus til begge de planlagte forestillingene.

Dagbladet har spurt både statsministeren og kulturministeren om de vil benytte anledningen til å se forestillingen.

Disse spørsmålene rettet Dagbladet til statsministeren, gjennom hennes statssekretær Rune Alstadsæter (H):

- Vil Erna Solberg se stykket?

- Hva legger statsministeren til grunn for denne vurderingen?

Dagbladet har sendt seks enkeltstående henvendelser til statsministerens kontor. Alstadsæter bekrefter at Erna Solberg ikke vil se stykket når det nå skal settes opp på nytt.

- «Ways of Seeing» står ikke i statsministerens kalender, skriver han i epost til Dagbladet. Ut over det viser han til Solbergs tidligere uttalelser.

Kulturminister Trine Skei Grande har svart:

- Jeg kunne gjerne tenke meg å se «Ways of Seeing» i Tromsø, men slik kalenderen min er, er det dessverre vanskelig å love noe, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Feil å uttale seg

Waras samboer Laila Anita Bertheussen og flere Frp-politikere kritiserte «Ways of Seeing», og pekte på stykket som årsaken til trusler og hendelser mot justisministeren og parets bolig.

Forrige uke ble det klart at PST mistenker Bertheussen selv for å ha iscenesatt samtlige av hendelsene mot parets hjem. Da var hun allerede siktet for én av de totalt fem hendelsene, å ha startet brann i familiens bil.

Også Frp-politiker Ingvild Smines Tybring-Gjedde reagerte ifølge NRK på at hjemmet hennes «eksponeres i en teateroppsetning». Nå er det imidlertid klart at Tybring-Gjedde-paret aldri har hatt adresse i huset som ble vist fram under teaterstykket.

Dagen før siktelsen mot justisministerens samboer ble kjent, kritiserte Solberg teateroppsetningen for å bidra til å gjøre det tøffere å være politiker, og sa at hun «reagerer når man velger å spekulere rundt dette».

Til tross for gjentatte spørsmål om Solberg vil beklage overfor teateret eller trekke tilbake uttalelsene hun kom med, har hun så langt avvist dette.

Advokat Jon Wessel-Aas, som representerer Black Box teater og kunstnerne bak «Ways of Seeing», er kritisk til statsminister Erna Solbergs uttalelser.

- Det er oppsiktsvekkende at hun som statsminister mente det hørte hjemme noe sted at hun skulle fortelle tre kunstnere, som den gang var mistenkt basert på en anmeldelse fra hennes egen justisministers samboer, hva de skulle mene offentlig i forsvar mot hva de var blitt anklaget for, sier han og legger til:

- Det er i seg selv oppsiktsvekkende at hun ikke skjønte, og ikke i ettertid har villet innrømme at det var en feil av henne å i det hele tatt uttale seg.

- Feilaktige premisser

IKKE BEKLAGE: Statsminister Erna Solberg ble under Stortingets spørretime bedt om å beklage kritikken av Black Box-teateret. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- At hun uttalte seg på feilaktige premisser om et teaterstykke hun ikke engang hadde sett, gjorde mildt sagt ikke saken noe bedre, sier advokat Wessel-Aas til Dagbladet.

Han mener statsministeren nå har en mulighet til å se det stykket som hun offentlig har kritisert som statsminister.

- Dertil i en sammenheng og med en kontekst koblet opp mot attentatforsøk på justisministerens eiendom. Jeg tar det for gitt at hun vil benytte første anledning til å se dette stykket som hun allerede har ment så sterkt om.

- Hvis hun ikke viser noen interesse for det, er det naturlig å tolke det dit hen at hun var mest interessert i å forsvare sin egen regjerings politiske interesser, heller enn å være interessert overhodet i innholdet i en kunstnerisk forestilling eller i rettssikkerheten til kunstnerne.

- Viser til tidligere intervjuer

FIKK IKKE BEKLAGELSE: Fire ganger måtte Anette Trettebergstuen (Ap) be statsministeren beklage overfor Black Box-teateret, men statsministeren nektet. - Viser at Erna ikke forstår sin egen rolle. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Statsministerens kontor fått framlagt kritikken fra advokat Jon Wessel-Aas. Dette svarer statsekretær Rune Alstadsæter:

- Jeg viser til tidligere intervjuer med Dagbladet hvor statsministeren har svart på spørsmål om «Ways of Seeing», samt hennes svar i Stortinget. Jon Wessel-Aas har også tidligere ilagt statsministeren meninger hun ikke har, og jeg synes ikke det er naturlig å svare på disse, skriver Alstadsæter i en epost til Dagbladet.

Wessel-Aas er kjent med Alstadsæters uttalelse, og svarer følgende til dette:

- At statsministeren nok en gang velger å vise til sine tidligere ikke-svar, får man bare ta til etterretning. Det ligger jo et slags svar i det òg, sier han, og legger til:

- Hvilke meninger jeg skal ha tillagt statsministeren, som hun ikke har, er for øvrig heller aldri konkretisert. Jeg har forholdt meg til hva hun faktisk sa, og i hvilken kontekst hun sa det.