Erna og Aftenposten ypper med Facebook - nå svarer de

- Vi skjønner at det er snakk om et ikonisk bilde, men det er vanskelig å skille mellom det å tillate et bilde av et nakent barn i noen sammenhenger, men ikke i andre.

FÅR KRITIKK: Mark Zuckerberg og Facebook får kritikk for sin sensur av et bilde fra Vietnam-krigen. - Vi prøver å finne den riktige balansen, sier en talsperson fra Facebook om sensuren: Foto: Stephen Lam/ REUTERS.
FÅR KRITIKK: Mark Zuckerberg og Facebook får kritikk for sin sensur av et bilde fra Vietnam-krigen. - Vi prøver å finne den riktige balansen, sier en talsperson fra Facebook om sensuren: Foto: Stephen Lam/ REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag morgen overrasket Aftenposten med å dedikere hele avisas forside til kritikk av Facebook sin bildesensur. Dette etter at flere, deriblant Aftenpostens sjefsredaktør Espen Egil Hansen, opplevde at Facebook ba avisa slette et ikonisk bilde fra Vietnam-krigen.

- Prøver å finne den riktige balansen

I et åpent brev til Mark Zuckerberg, grunnleggeren av Facebook, skriver Hansen at Facebook bruker sin makt på helt feile premisser når de velger å sensurerer bilder på den måten som de gjør.

Zuckerberg selv har forholdt seg taus foreløpig, men i et intervju med britiske The Guardian sier en talsmann for Facebook følgende;

- Vi skjønner at det er snakk om et ikonisk bilde, men det er vanskelig å skille mellom det å tillate et bilde av et nakent barn i noen sammenhenger, men ikke i andre, sier de til avisa.

- Vi prøver å finne den riktige balansen og la folk få utrykke seg slik de selv vil, samtidig som vi trenger å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for resten av det globale samfunnet.

- Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil fortsette å forbedre våre retningslinjer og måten disse retningslinjene brukes på, sier Facebook til The Guardian.

Får oppmerksomhet

Også Norges statsminister, Erna Solberg, kastet seg inn i debatten - ved å selv poste det ikoniske krigsbildet på Facebook. Til tross for at statsministeren risikerer utestengelse, er hun ikke redd for å utfordre Facebook.

«Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten. Jeg sier ja til en sunn, åpen og fri debatt – på nettet og der vi ellers ferdes. Men jeg sier nei til denne formen for sensur», skriver Solberg.

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), slenger seg på ballen. Hun innkaller, etter dagens Aftenpostenoppslag, norske redaktører og Facebook til å møtes for å diskutere ytringsfrihet i kjølvannet av napalmbilde-kritikken.

Helleland vil ifølge Aftenposten forsøke å samle norske redaktører og Facebook til møte når hun er vertskap for mediedagene i Bergen neste år.

Hun reagerer på det mange kaller sensur av verdenshistorisk viktige bilder, og har selv delt det ikoniske bildet på sosiale medier. Nå utfordrer Helleland Facebook og roser Aftenposten for avisens appell til Mark Zuckerberg.

– Facebook må nå komme på banen og ta på alvor at de har en sterk posisjon i den norske offentligheten. Facebook er blitt en betydelig aktør i det norske mediemarkedet og jeg ønsker derfor å invitere Facebook og norske redaktører til et møte, sier Helleland til Aftenposten.

Også i utlandet har Aftenpostens forside fått stor oppmerksomhet.

Både TIME og The Guardian har begge skrevet om saken.

Dagbladet/NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer