DEBATT

Debatt: Klima

Erna og Jonas og oljebløffen

Hvordan klarer Erna og Jonas og oljeministeren å framstille norsk olje- og gassutvinning som et klimatiltak?

KLIMATILTAK?: Hvordan klarer statsminister Erna Solberg og AP-leder Jonas Gahr Støre å framstille norsk olje- og gassutvinning som et klimatiltak, spør kronikkforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KLIMATILTAK?: Hvordan klarer statsminister Erna Solberg og AP-leder Jonas Gahr Støre å framstille norsk olje- og gassutvinning som et klimatiltak, spør kronikkforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

40 000 barn og unge i Norge har demonstrert for klimaet. Et av deres tydelige krav er å la olja ligge. Dette har blitt møtt med villedende, for ikke å si direkte løgnaktige påstander fra både Regjeringen og fra Arbeiderpartiet. De mener olja er bra for klimaet!

Norge er verdens syvende største eksportør av fossil energi. Norsk olje og gass skaper klimautslipp tilsvarende en halv milliard tonn CO2 ved forbrenning hvert år - ti ganger mer enn alle klimautslipp i Norge. Og vi åpner nye oljefelter der isen smelter i Arktis, oljefelter som bare kan bli lønnsomme dersom klimakampen mislykkes. Vi investerer enorme summer i et veddemål mot barna og ungdommene.

MDG-POLITIKER: Eivind Trædal.
MDG-POLITIKER: Eivind Trædal. Vis mer

«Noen mener vi skal stenge igjen oljekranene og med det risikere at de globale utslippene går opp», skriver for eksempel Erna Solberg. Jonas Gahr Støre mener på sin side det er «galt å sette en strek for olje- og gassindustrien i overgangen til fornybare teknologier».

Galt? Det er jo selve poenget. Vi utvikler fornybare teknologier fordi vi må slutte med å brenne fossil energi raskest mulig. Frp's olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg vil ha full gass og produsere så mye norsk olje som mulig. «Det vil klimaet tjene på», sier han.

Hvordan klarer Erna og Jonas og oljeministeren å framstille norsk olje- og gassutvinning som et klimatiltak? I hovedsak på to måter: ved å påstå at Norge har «verdens reneste olje», og ved å argumentere for at norsk gass kan erstatte kull. Påstanden om at norsk olje er «ren» ble punktert av NRK «Brennpunkt» for over to år siden: De største oljefeltene i Saudi-Arabia har lavere utslipp per tønne enn Norge, og ligger dessuten i ørkenområder, og ikke i fiskerike havområder.

Uansett er det snakk om noen få promille forskjell for klimaets skyld. Olja er like skitten når den brennes i bilmotorer eller i fly eller andre steder. Det andre argumentet for at norsk olje er «grønn», er at gassen vår kan erstatte kull, som er mer forurensende. Dette er i seg selv misvisende, siden ungdommene klart og tydelig sier at det er olja vi må la ligge.

Norge eksporterer omtrent like mye olje som gass hvert år, og olja brukes ikke til å erstatte kull, eller omstille Europas energi. Den brennes i hovedsak i biler, fly og båter. Mye av den brukes også til å produsere plast, som er i ferd med å forsøple hele kloden.

Erna og Jonas har ikke noe godt forsvar for olja, derfor prater de om gass i stedet. Men selv om vi bare fokuserer på gassen, så holder ikke argumentet vann. Alle som har vært i et av landene Norge eksporterer gass til, vet at mye av gassen brennes av til matlaging eller oppvarming. Denne bruken av gass konkurrerer ikke med kull, men med elektriske komfyrer, effektive varmepumper eller fjernvarme, som i økende grad produseres på fornybar energi. I de landene som har kommet langt i å slutte med kull, som England eller Danmark, er det nå skarp konkurranse mellom fornybar energi og gass, en konkurranse gassen er i ferd med å tape.

De europeiske landene Norge eksporterer gass til, er selv uenige i at de trenger masse norsk gass for å gjennomføre en storstilt energiomstilling. Da EU nylig utarbeidet sin nye energi- og klimapolitikk, drev Norge hard lobbyisme for å få våre europeiske naboer til å bli mindre ambisiøse på klimaets vegne, fordi regjeringen forsto at dette ville bety dårligere inntekter for norsk oljebransje. Heldigvis for kloden, tapte Norge denne kampen.

EUs nye klimaplan vil kunne gjøre at etterspørselen etter norsk gass vil stupe i årene som kommer. EUs klimasjef Miguel Arias Cañete anslo tidligere i år at etterspørselen etter gass kan synke så mye som 80 % innen 2050.

Det er et godt argument mot å åpne nye felter. Altså bruker både Jonas og Erna et argument som i beste fall kanskje kan brukes til å forsvare en liten del av gasseksporten i noen få år framover, til å forsvare all norsk olje- og gasseksport, og for å forsvare åpning av nye olje- og gassfelter som skal drives fram mot 2100.

Det er den type bløff vi er vant til å høre fra oljelobbyister som Karl Eirik Scjøtt-Pedersen, men det er trist å høre det fra våre ledende politikere. Uavhengige forskere har nemlig en helt annen konklusjon enn oljelobbyen. I fjor gikk ti norske toppøkonomer ut med en klar beskjed, i form av en artikkel i Samfunnsøkonomen: Å kutte i norsk oljeproduksjon betyr mindre, ikke mer klimautslipp. Ikke bare det: Det kan være blant de billigste alternativene om Norge ønsker å få ned klimagassutslippene globalt. Dette var altså konklusjonen fra tunge fagmiljøer som Økonomisk institutt i Oslo, SSB og NBMU.

Utenlandske forskere påpeker det samme. Paul Ekins, professor i bærekraftøkonomi ved University College London, har studert hvilken olje som bør bli liggende for å unngå klimakatastrofe. Hans anbefaling er tydelig: «Norge burde være det første landet som aksepterer å la noen oljeressurser bli liggende, med tanke på de store inntektene vi allerede har hatt fra olje- og gassvirksomhet.» Poenget hans er godt. Hvis ikke Norge kan stoppe med fossil utvinning, hvem kan klare det da?

Hvorfor er det så vanskelig for våre største partier å anerkjenne elefanten i rommet? En grunn er at norsk klimapolitikk i 30 år har handlet om å bygge opp et forsvarsverk for oljebransjen, for å maskere at Norge sakte, men sikkert har blitt en av de verste klimasinkene i Europa. Norge har stadig høyere utslipp enn vi hadde i 1990. EU har kuttet utslippene over 22 prosent. Sverige og Danmark har kuttet utslippene med rundt 25 prosent hver, og svenskene slipper ut snaue halvparten så mye klimautslipp som nordmenn per hode.

Olja og gassen er Norges suverent største klimasynd. Vi har brent av fossileressurser som er utviklet over millioner av år, på noen tiår med forbruksfest på bekostning av klodens bærekraft. Nå er det på tide å avbryte festen og starte oppryddingen, slik at våre barn kan ha lykkelige liv på en trygg og bærekraftig klode, der vi bruker ressursene våre på en måte som ikke undergraver livsgrunnlaget vårt. At norsk oljenæring er klimavennlig, er en så åpenbar bløff at man tydeligvis må være voksen for å tro på den.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer