DEBATT

Debatt: Klima

Erna og Jonas og oljebløffen

Hvordan klarer Erna og Jonas og oljeministeren å framstille norsk olje- og gassutvinning som et klimatiltak?

KLIMATILTAK?: Hvordan klarer statsminister Erna Solberg og AP-leder Jonas Gahr Støre å framstille norsk olje- og gassutvinning som et klimatiltak, spør kronikkforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KLIMATILTAK?: Hvordan klarer statsminister Erna Solberg og AP-leder Jonas Gahr Støre å framstille norsk olje- og gassutvinning som et klimatiltak, spør kronikkforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

40 000 barn og unge i Norge har demonstrert for klimaet. Et av deres tydelige krav er å la olja ligge. Dette har blitt møtt med villedende, for ikke å si direkte løgnaktige påstander fra både Regjeringen og fra Arbeiderpartiet. De mener olja er bra for klimaet!

Norge er verdens syvende største eksportør av fossil energi. Norsk olje og gass skaper klimautslipp tilsvarende en halv milliard tonn CO2 ved forbrenning hvert år - ti ganger mer enn alle klimautslipp i Norge. Og vi åpner nye oljefelter der isen smelter i Arktis, oljefelter som bare kan bli lønnsomme dersom klimakampen mislykkes. Vi investerer enorme summer i et veddemål mot barna og ungdommene.

«Noen mener vi skal stenge igjen oljekranene og med det risikere at de globale utslippene går opp», skriver for eksempel Erna Solberg. Jonas Gahr Støre mener på sin side det er «galt å sette en strek for olje- og gassindustrien i overgangen til fornybare teknologier».

Galt? Det er jo selve poenget. Vi utvikler fornybare teknologier fordi vi må slutte med å brenne fossil energi raskest mulig. Frp's olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg vil ha full gass og produsere så mye norsk olje som mulig. «Det vil klimaet tjene på», sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer