SINNA: Så vær så god Erna Solberg og Tord Lien. Dere lover å rasere kloden. Jeg lover å gi dere et infernalsk rabalder, skriver Thor Due fra Natur og Ungdom. Foto: Privat
SINNA: Så vær så god Erna Solberg og Tord Lien. Dere lover å rasere kloden. Jeg lover å gi dere et infernalsk rabalder, skriver Thor Due fra Natur og Ungdom. Foto: PrivatVis mer

Erna og Tord, jeg lover å gi dere et infernalsk rabalder

24. konsesjonsrunde skal ikke skje. Ikke på min vakt. Aldri.

Meninger

En helt vanlig kveld har jeg lagt meg i senga og scroller gjennom facebook rett før leggetid. Det meste er uinteressant, men så stopper jeg ved en pressemelding fra regjeringen. I meldingen står det «…statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tord Lien (FrP) [inviterer] til pressekonferanse om oppstart av 24. konsesjonsrunde.»

Plutselig kan jeg bare glemme å få sove på et par timer. Jeg tenner på alle plugger. Regjeringen er akkurat ferdig med å dele ut 23. konsesjonsrunde. En grunnlovsstridig, korttenkt og grådig utdeling av områder til petroleumsvirksomhet.

Har jeg lest feil? Nei, dessverre.

Tilbake i senga kjenner jeg adrenalinet pumpe. Jeg tar på meg joggeskoene, går ut i mørket og forsøker å springe raseriet av meg. Etter å ha sprunget til jeg ikke lenger har pust, dundrer jeg nevene i asfalten. Det her skal ikke få skje, gjentar jeg gang på gang. Ikke engang over mitt lik. Jeg skal kjempe med nebb og klør, om jeg så må legge meg i lenker.

Jeg kommer ikke til å kjempe med nebb og klør mot 24. konsesjonsrunde fordi jeg ikke liker synet av oljerigger, fordi jeg vil være obsternasig eller fordi jeg bare vil få oppmerksomhet.

Nei, jeg kommer til å kjempe med nebb og klør mot 24. konsesjonsrunde fordi jeg ikke kan se mine framtidige barnebarn i øynene og fortelle dem at vi lot verdens matsikkerhet forsvinne, at vi la grunnlaget for krig og konflikter, at vi raserte jordens naturmangfold, at vi hindret utviklingsland i å utvikle seg, at vi sendte verdens største flyktningestrøm på flukt, kun for å opprettholde brutto nasjonalprodukt.

Jeg kommer til å kjempe med nebb og klør fordi jeg ikke kan hilse på mine venner fra Nigeria og si at norsk olje er renere enn afrikansk olje.

Jeg kommer til å kjempe med nebb og klør fordi gutten fra Maldivene som jeg møtte under klimatoppmøtet i Paris skal ha en øy å bo på. Også om 50 år.

Jeg kommer til å kjempe med nebb og klør fordi jeg vil at utviklingsland, med kvinner og minoriteter, faktisk skal få utvikle seg, ikke stagnere i naturkatastrofe etter naturkatastrofe.

Jeg kommer til å kjempe med nebb og klør fordi jeg mener at mennesker utenfor Vesten også er mennesker som fortjener en klode å bo på.

Jeg kommer til å kjempe med nebb og klør fordi jeg ikke har samvittighet til annet.

Så vær så god Erna Solberg og Tord Lien. Dere lover å rasere kloden. Jeg lover å gi dere et infernalsk rabalder.