Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Erna på villspor

Alenegang og konfrontasjon er en særdeles dårlig strategi.

BEKYMRET: Pia Prytz Phiri fra FNs høykommissær er bekymret for norsk asylpraksis. Hun mener forslaget til strengere regler for familiegjenforening bryter med europeiske menneskerettigheter (EMK). Foto: Henning Lillegård
BEKYMRET: Pia Prytz Phiri fra FNs høykommissær er bekymret for norsk asylpraksis. Hun mener forslaget til strengere regler for familiegjenforening bryter med europeiske menneskerettigheter (EMK). Foto: Henning Lillegård Vis mer
Meninger

Regjeringens håndtering av flyktninger som kommer til Norge, er i ferd med å vekke internasjonal oppmerksomhet. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mener Norge er i fare for å bryte den europeiske menneskerettskommisjonen, hvis regjeringens forslag til strengere regler for familiegjenforening vedtas. Høykommissærens utsending, Pia Prytz Pirhi, har de siste dagene besøkt Storskog og hatt møte med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Pirhi er bekymret for behandling av mindreårige asylsøkere og manglende realitetsbehandling forut for retur til Russland.

Listhaug svarer som ventet av en representant for et parti som ønsker å revurdere Norges internasjonale forpliktelser. Hun sier det ikke er noen automatikk i at Norge følger FNs råd og retningslinjer. Hun stiller dessuten spørsmål ved FNs opplysninger om at to syriske flyktninger er blitt sendt tilbake til Jemen av russiske myndigheter. Fornektelse er kanskje fristende å gripe til siden opplysningen bekrefter at Russland ikke er et trygt tredjeland, slik regjeringen hevder og baserer sin asylpraksis på, men etter den siste ukas kaos, tillater vi oss å stole mer på verdens fremste autoritet når det gjelder flyktninger, enn på Listhaug som synes å mangle faktagrunnlag for sine vurderinger.

I fjor høst hevdet regjeringen i Stortinget at de fleste som ankom Storskog hadde lovlig opphold i Russland, og at de færreste var syrere. En stor andel var migranter uten beskyttelsesbehov. Opplysningene var avgjørende for at Stortinget gikk med på et hastevedtak om endringer i utlendingsloven. Nå viser det seg at begge deler er feil. Bare 700 av de 5500 asylsøkerne har hatt lovlig opphold, og en større andel er syrere som burde få realitetsbehandlet sine søknader. Hvis regjeringen har villedet Stortinget, er det alvorlig.

På lengre sikt er det lite betryggende at regjeringen uten noen som helst forankring i Stortinget, sår tvil om Norges forhold til FN og våre internasjonale forpliktelser. Tvert om har Stortinget nylig vedtatt å ta menneskerettigheter inn i grunnloven. Norge og resten av Europa står foran store utfordringer når det gjelder flyktninger. Statsminister Erna Solbergs mål burde være å håndtere det på en human og fornuftig måte som ikke bryter med Norges lange tradisjon og støtte til overnasjonalt samarbeid. Alenegang og konfrontasjon er en særdeles dårlig strategi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media