Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg - en trussel mot miljøet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONGSTAD: Høyres leder Erna Solberg prøver i en replikk i Dagbladet den 3. november å rydde opp i det rotet hun har skapt rundt sin holdning til avtalen om C02-håndtering på Mongstad. Hun lykkes dårlig. Først påstår hun at det er helt feil at Høyre og hun er imot avtalen. Deretter sier hun at det ville vært uansvarlig av henne å love ubetinget støtte til Mongstad-prosjektet. Rett etter at avtalen mellom staten og Statoil ble inngått var Solberg ute sammen med Frps leder Siv Jensen og erklærte furtent at det slettes ikke var sikkert at de ville videreføre avtalen dersom de kom til makta. «Vi tar sterke forbehold. Dersom det skulle vise seg at teknologien likevel ikke fungerer, så må vi vurdere situasjonen på nytt», sa Solberg til ANB. Men Erna Solberg: Teknologien fungerer! Den største utfordringen er å få ned prisen på CO2-rensing, slik at dette miljøtiltaket kan bli tatt i bruk flest mulig steder.

3. NOVEMBER skriver Solberg at «Alle fagmiljøer som har utredet CO2-rensing har kommet til samme konklusjon: Dette er svært kostbart, og det er i dag ikke den mest lønnsomme måten å få ned utslippene av CO2 på sammenlignet med andre tiltak». For det første: Det norske forskningsmiljøet sier ikke at kostnadene er en grunn til å la være å satse på CO2-håndtering, men at vi heller må få praktisk erfaring fra bygging og drift. Det finnes en rekke studier som viser at optimalisering av design og drift kan redusere kostnadene. For det andre: Solberg påstår det finnes «andre tiltak» som er mer lønnsomme. Sitter Solberg på noen hittil helt ukjente tiltak? Eller mener hun at vi bare skal bruke masse penger på å kjøpe klimakvoter?

BELLONA MENER løsningen på klimaproblemene er tredelt: Energieffektivisering, fornybar energi og CO2-håndtering. Ifølge FNs klimapanel må CO2-håndtering stå for den største delen av utslippsreduksjonene innen 2050. Som en rik oljenasjon har Norge en stor mulighet til - og et særskilt ansvar for - å lede an i utviklingen av CO2-håndtering. Uten CO2-håndtering klarer vi ikke løse klimaproblemene! Vi må rense CO2 uansett hvor dyrt det blir. Hvis Solberg ikke ser dette, og hvis hun ikke ønsker å legge til rette for langsiktig og forut-sigbar politikk på området, er hun en trussel for miljøet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!