Erna Solberg bløffer i abortsaken

Dette handler ikke om å verne det ufødte liv. Det handler om å verne den ufødte fireparti-regjeringen, skriver Geir Ramnefjell.

Kommentar

Det er sjelden politikere tør å selge inn åpenbare selvmotsigelser. For det kan jo høres ut som en løgn, og det pleier å være ganske upopulært. Høyre og statsminister Erna Solberg har nå likevel snurret i gang hele sitt pr-apparat for å forsøke å skape mest mulig forvirring rundt innstrammingene de vil gjøre i abortloven.

Kort oppsummert: De vil ha en innstramming som ikke er en innstramming. En endring som ikke vil få praktiske konsekvenser. De vil fjerne kvinners rettigheter, men samtidig styrke dem.

Politikk er ofte innviklet, men dette er bare absurd. Erna Solberg og Høyre forsøker å vinne NM i politisk manipulering.

Det er tydeligvis mye som står på spill. Og ganske riktig: Det handler om muligheten for en flertallsregjering med KrF, og å legitimere selve grunnlaget for at KrF landet ned på blå side under landsmøtet fredag. Erna Solbergs abort-frieri regnes som det som tippet flertallet i blå retning.

Men å tippe KrF i riktig retning var bare første etappe. Og egentlig den enkleste. Nå må hun fullføre løpet. Uten å ha verken full støtte i eget parti, uten støtte hos regjeringskollegene i Frp og Venstre, og uten flertall på Stortinget.

Hun skal forsøke å forene to uforenlige standpunkt. KrF skal se at de får endring, de andre skal se at det egentlig ikke er noen endring. Erna Solberg går løs på denne oppgaven med liv og lyst.

Men hvem er det egentlig som lar seg lure. En kort gjennomgang av sakens realiteter viser at Erna Solbergs argumenter smelter som snøslaps i november.

Erna Solberg har foreslått å endre abortlovens paragraf 2c, som sier: «Etter utgangen av tolvte svangerskapsuke kan svangerskapsavbrudd skje når det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet.»

Hun foreslår i stedet at det bare skal gjelde i tilfeller hvor «fosteret ikke er levedyktig».

Men dette skal ikke få praktiske konsekvenser, mener Erna. Det skal nemlig fortsatt være mulig å ta abort etter uke 12 dersom barnet har alvorlige funksjonsvansker, bekrefter hun på spørsmål fra Dagens Næringsliv. Men hvordan? Hennes helseminister, Bent Høie, trer støttende til i et annet intervju i VG: Vektleggingen av kvinners ønsker må styrkes, sier han.

Her er det gapende logiske hull. Fjerner man retten til abort ut fra objektive kriterier om alvorlig sykdom, er denne borte. Den kan ikke erstattes fullt ut av et svakere objektivt kriterium, pluss litt mer vektlegging av kvinners ønsker.

Den praktiske konsekvensen er enkel, og brutal: Du får ikke lenger ta valget selv, ut fra en medisinsk vurdering av fosteret. Nei, møter du for en nemd med et foster i magen som har fare for å få en alvorlig sykdom, må du argumentere med andre hensyn i håp om å få gjennomføre aborten. Det vi bli et system som oppmuntrer til å smøre på, til å framstille situasjonen så vanskelig som mulig. «Please», må du si. «Vær så snill», kan jeg få ta konsekvensene av dette vanskelige valget.

Eller; man «vektlegger kvinners ønsker», som det heter.

En rettighet de forøvrig allerede har i dagens abortlov. Abortlovens paragraf 2a og 2b handler om rett til abort etter 12. uke ut fra en vurdering av sosiale, helsemessige og økonomiske omstendigheter.

Det er altså snakk om å fjerne en rettighet man allerede har, og erstatte den med en rettighet som egentlig er der fra før. Stillingen ender altså ikke på 1-1, men på 0-1.

Erna Solberg påtar seg et stort ansvar med denne manøveren. Abort-spørsmålet er en sentral rettighet i Norge. Det handler om enkeltpersoner, vanlige mennesker som skal gjøre et av sitt livs vanskeligste valg. Om familier som får sin virkelighet snudd opp-ned. Som må regne med å leve et tøft liv, ofte i det som oppleves som en kamp mot offentlige myndigheter for å få nok støtte og tilrettelegging. Det er disse som ikke selv skal få velge, men måtte betale prisen for å unngå et «sorteringssamfunn».

Dette er valutaen det spilles med i kampen for regjeringsmakt akkurat nå.

Hvis ikke Erna Solbergs bløff bærer helt inn, må KrF ta til takke med å fjerne retten til fosterreduksjon. Bærer du firlinger, trillinger, eller tvillinger, og tror du ikke vil makte det; vil du utføre abort på et eller flere av fostrene, som loven nå gir deg rett til før 12. svangerskapsuke, så skal du få nei.

Også her er din vurderingsevne suspekt - og myndighetenes vurdering suveren.

Dette handler ikke om ønsket om å verne det ufødte liv. Det handler om ønsket om å verne den ufødte fireparti-regjeringen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.