Senterpartiets landsmøte

Erna Solberg er den store stygge ulven i Vedums historie om Norge

Og nå er Trygve Slagsvold Vedum på ulvejakt.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn GraffVis mer
Kommentar

HAMAR (Dagbladet): Han vil ikke utpeke noen hovedmotstander i høstens kommunevalg, men i nesten en time, uten manus og teleprompter, fortalte Trygve Slagsvold Vedum historien om et Norge som er tynet og truet, sammenslått og nedlagt av den blå-blå regjeringen. Vedum er en forførende historieforteller og folketaler, og gjennom anekdoter om folk som rammes av Erna Solbergs robuste sentralisering og stordriftspolitikk, fortalte han også historien om hvorfor Senterpartiet fosser fram i målinger over hele landet.

Når taxisjåfører i Oslo begynner å stemme Sp, er det på tide for konkurrentene å knekke Sp-koden.

KLASSEREISE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bergtok landsmøtet på Hamar med historien om farfar Trygves harde liv som gardskar i Valdres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLASSEREISE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bergtok landsmøtet på Hamar med historien om farfar Trygves harde liv som gardskar i Valdres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Den som kanskje har mest å lære av Vedum, er likevel en gammel partner og politisk alliert, Ap. Vedums landsmøtetale kunne vært holdt i Folkets Hus i forrige århundre, både i form og innhold. By og land, hand i hand, burde være kjente toner i arbeiderbevegelsen, men det er en stund siden de har vært fremført like klokkerent som på Hamar i helga. Vedums gripende historie om farfar Trygves korte og harde liv som gardskar i Valdres var en liten novelle.

Det var en tale om det norske klassesamfunnet, hvor Vedum med oppbrettede skjorteermer minnet om at politikk er verdikamp og interessekamp. Han brukte enkle bilder for å illustrere skjevheter og jåleri, som at rikinger med Tesla blir subsidiert, mens vaskehjelpen som bare har råd til en rusten holk, må betale dyrt for det grønne skiftet.

Symbolpolitikk, fnyste han av grønne skatter og avgifter som rammer dem som har minst hardest. Man trenger ikke være klimaskeptiker for å se poenget. Budskapet finner klangbunn hos mange som ikke kan ta T-banen til jobben.

Det er ikke rart Sp stjeler velgere både fra Arbeiderpartiet og partiet for «folk flest». Frp prøver forgjeves å knekke Sp-koden, men henger etter originalen i målingene. Holder formen til valgdagen, vil Sp bli landets tredje største parti og gjøre sitt beste kommunevalg noen sinne.

Det er litt av en forvandling fra fem år sida da partiet var nede på fem-tallet og i dyp strid med seg selv. Da Vedum overtok et parti i krise skal han ha fått følgende visdomsord med på veien: Når du står i skit til haka, gjelder det ikke å henge med hodet.

Ingen kan beskylde Vedum for å være et hengehode. Den skingrende latteren sitter løst, selv i alvoret. Men den joviale formen må ikke forveksles med mildhet. Han er en frekk og nådeløs slugger i debatter og har i opposisjon muligheten til å hamre løs uten å skjele til politikk Sp selv førte i regjering. Hans angrep på «Oslo-eliten» er karikert på grensen til populistisk, men slike beskyldninger preller av. Han liker å si at Sp ikke snur kappen etter vinden, det er vinden som har snudd.

Erna Solberg vil heller ha Sp i sitt hjørne. Hun har oppfordret alle Høyre-politikere til å drikke kaffe med Sp-politikere rundt om i landet. Kaffedrikking er Vedum for. Kaffekoppen er nærmest blitt hans politiske varemerke når han reiser land og strand rundt for å snakke med folk, mens parlamentarisk leder Marit Arnstad holder fortet på Stortinget i Oslo.

Men det blir med kaffekoppen når Solberg prøver å lokke siste rest av sentrum over til seg. Historisk ville ikke det vært et langt skritt for Sp som har samarbeidet begge veier i regjering, og som rundt i kommune-Norge like gjerne deler makta med de blå som med de rødgrønne. Avisa Nationen har tegnet et kommunekart som forteller med all tydelighet hvorfor Vedum ikke vil peke ut en hovedmotstander i et lokalvalg. Her er det blått, rødt og grønt om hverandre. Sp har fått taket på de ettertraktete lilla-velgerne som flyter mellom blokkene.

Altså en klassisk sentrumsposisjon, men partiets største velgjører Fagforbundet liker den dårlig. Forbundsleder Mette Nord krever lojalitet igjen for penga. Nå må partiet slutte å vingle og holde seg til venstresida, var beskjeden i Klassekampen denne uka. Vedum svarte som ventet; dette fikk politikerne finne ut av lokalt: «Lokale beslutninger må tas nær folk. For oss handler det om å få gjennomslag for politikken».

I rikspolitikken er det likevel ingen tvil om hvem Vedum og Sp kjemper mot. Ulven slapp billig i landsmøtetalen denne gangen. Det gjorde ikke Erna.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.