Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg må bestemme seg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER FLOTT at Erna Solberg i Dagbladet 10. februar slår fast at regjeringen mener «at all diskriminering er uakseptabel og må bekjempes». Problemet er at det ikke er samsvar med dette utsagnet og konsekvensene av regjeringens foreslåtte revisjon av diskrimineringsvernet, som hun også refererer til.

Det positive med regjeringens forslag er at kampen mot mange former for diskriminering styrkes betraktelig. Men fremdeles skal det ikke være noe forbud mot diskriminering av homofile eller funksjonshemmede verken i utdanningssektoren, helsevesenet eller i det offentlige rom. Regjeringen vil også tolerere indirekte diskriminering av homofile, funksjonshemmede og de fleste andre grupper. Transseksuelle og mange andre som diskrimineres, vil ikke ha noe som helst diskrimineringsvern i loven.

Det foreslås nå også et diskrimineringsombud, der store deler av jobben vil være å sortere ut de som mener seg diskriminert. Det er ikke hva slags handlinger du utsettes for som bestemmer om du skal få hjelp eller ikke. Det avgjørende er hvem du er og hvor diskrimineringen skjer. Om det gjelder kjønnsdiskriminering eller rasisme, får du hjelp uansett. Om du er homofil, funksjonshemmet eller aldersdiskriminert får du hjelp bare hvis du har vært diskriminert på enkelte begrensede områder i samfunnet. Transseksuelle og mange andre av samfunnets aller svakeste, har ingen rett på noen assistanse overhodet av det nye superombudet.

BEKLAGER SOLBERG, men enten så mener du at all diskriminering er uakseptabelt og må bekjempes eller så mener du at regjeringens foreslåtte og svært mangelfulle revisjon av diskrimineringsvernet er tilstrekkelig. Enten er du mot all diskriminering eller bare mot diskrimineringen av noen. Du kan ikke forfekte to helt motsatte ting samtidig. Regjeringens forslag er bare fullgodt, hvis det følger sammen med en ordre om at nå skal også lovverket revideres slik at alle får samme grad av vern.

Solberg må bestemme seg. Menneskerettsalliansen håper selvfølgelig at hun stiller seg i fronten mot all diskriminering. Vi har full tiltro til at hun er personen som kan lede denne kampen. Hvis hun vil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!