Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: IS-barna

Erna Solberg må få barn og mødre hjem

Vi vet at vi kan når vi vil. Nå må vi vise vilje til å hjelpe de uskyldige barna.

OMGÅENDE: Statsministeren må sørge for at barna, med sine mødre, omgående får komme til Norge, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg på besøk i Bagdad hos den irakiske presidenten Barham Salih. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB Scanpix
OMGÅENDE: Statsministeren må sørge for at barna, med sine mødre, omgående får komme til Norge, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg på besøk i Bagdad hos den irakiske presidenten Barham Salih. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Vi har lenge visst at vår NATO-allierte Tyrkia har truet med at de ville invadere deler av Syria. Vi visste at dette kunne skape kaos og enda verre tilstander også for IS-mødre og deres barn.

Samtidig har vår statsminister sagt at bare barna skulle hjelpes hjem. Dette til tross for en helt allmenn kunnskap om at traumatiserte barn trenger sine mødre for ikke å bli ytterligere skadet. Også internasjonale forpliktelser tilsier at mødrene må få følge sine barn.

Det kyniske spillet til barnas verste skyldes selvsagt Frp sitt press i regjeringen.

Som medlem av Ap registrerer jeg at partileder Jonas Gahr Støre ikke har stått opp for de uskyldige før Miljøpartiet De Grønne brakte saken til avstemning i Stortinget, og at Tyrkia deretter startet sin varslede invasjon. Da snudde Ap-lederen, prisverdig, men seint. Det er dermed flertall i Stortinget for en human løsning.

Mens situasjonen blir verre i Syria, IS-fanger rømmer i hopetall og kan bli en enda større sikkerhetsrisiko i Europa, vet vi at for et sykt barn av en nå terrorsiktet norsk IS-mor har helsehjelp i alle fall foreløpig blitt mye vanskeligere opp, og død er sannsynlig utgang om de ikke raskt får reise til Norge. Israel er det eneste landet i regionen som synes å ha nok kompetanse på barnets sykdom, men vi kan neppe vente at landet vil ta imot mor og barn for behandling.

Jeg oppfordrer statsminister Erna Solberg om å parkere Frp sitt kyniske spill med uskyldige norske barns liv og helse, og sørge for at barna, sammen med sine mødre, omgående får komme til Norge.

Det er ikke uproblematisk å håndtere situasjonen når de kommer hit, men vi har ressurser og systemer for etterforskning, mulige straffesanksjoner og hjelp til sårbare og skadde barn. Jeg minner om at det finnes såkalte varetektssubstitutt, det vil si at mødrene tas til et skjermet sted som ikke er fengsel, og kan være sammen med sine barn.

Mødre som dømmes til fengselsstraff, kan fortsatt være sammen med sine barn. Kriminalomsorgen har full mulighet, selv med dom på flere års fengsel, av hensyn til barnet, å la soningen skje ved at mor må overnatte hver natt i leiligheten med barna. Jeg kjenner selv til tilfelle hvor det ble valgt, nettopp av hensyn til barnet.

Barnevern skal være til vern om barn. Barn har et nært og viktig forhold til sine biologiske foreldre, og også andre slektninger er viktige. Derfor må også barn av mødre som har deltatt i IS eller vært i IS-områder få være sammen med sine mødre. Og for meg er det en selvfølge at barn med norske røtter får komme hjem til Norge.

Tidligere barneombud og psykologspesialist Reidar Hjermann har på et seminar om menneskerettigheter, med rette påpekt at barna må få en så naturlig oppvekst som mulig, med barnehage og skole. Vi har et system for å koordinere samordnet hjelp til barna, med helse, barnehage, skole, bistand også gjennom barnevern.

Vi vet at vi kan når vi vil. Nå må vi vise vilje til å hjelpe de uskyldige barna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media