PAPPAPERM: Statsminister Erna Solberg har nylig uttalt at hun er «skuffet over norske menn». Foto: NTB Scanpix
PAPPAPERM: Statsminister Erna Solberg har nylig uttalt at hun er «skuffet over norske menn». Foto: NTB ScanpixVis mer

Tuftevikar:

Erna Solberg må få ut litt aggresjon, så hun ikke går rundt og er så skuffet hele tiden

Skuffende, norske menn.

Meninger

Statsminister Erna Solberg har nylig uttalt at hun er «skuffet over norske menn» og at hun var «for optimistisk» på vegne av disse. Nei, det er ikke prestasjonen til mannlige statsråder fra egen regjering, Therese Johaugs advokater eller ektemannen Sindre Finnes dette handler om.

Det handler nemlig om at Solberg hadde håpet at flere menn skulle ta ut fedrekvoten.

BOLL BEDD: kronikkforfatter, på Twitter: @BollBedd
BOLL BEDD: kronikkforfatter, på Twitter: @BollBedd Vis mer

La oss ta en kjapp kvote-recap: Solbergs reaksjon kommer etter reduksjonen av fedrekvoten fra 14 til ti uker, et kutt hennes egen regjering jobbet gjennom i 2014. Fram til da hadde fedrekvoten økt jevnt og trutt. Nå skulle det være opp til foreldrene selv å fordele de resterende ukene seg imellom. Men hva skjedde så? Nye tall fra NAV viser at bare en av tre fedre tar ut alle ti kvoteukene.

Skuffelse over norske menn, isolert sett for øvrig en gyldig størrelse, er i denne sammenheng det samme som å frata arbeidsgiverleddet alt ansvar. Ifølge SSB jobber to tredeler av den norske arbeidsstokken i privat sektor. Innenfor privat sektor er varehandel og reparasjon av motorvogner de største hovednæringene. Men vi har flaks også da: På snedig vis er jo disse næringene vårt samfunns største filantroper. Som først og fremst hegner om sine ansatte, gir dem komfortable arbeidstider og god lønn. Eventuelt overskudd pløyes tilbake i bedriften. Eller… kan dette stemme? La meg tenke. Jeg forlot tastaturet nå nettopp til fordel for en kjapp gåtur. Jeg måtte klarne hodet. Og nå vet jeg hva som er riktig. Det er jo motsatt!

Det er fort gjort å glemme at våre største private næringer er profittdrevet. Bunnlinje først. Det er fort gjort å glemme at de ansatte kan oppleve press på å komme seg raskt tilbake til jobb, når regjeringen kutter fedrekvoten. Det er fort gjort å glemme at regjeringens vedtak faktisk legger føringer på arbeidstakernes vilkår. Men det som virkelig bør gi deg skjelven som småbarnsfar er at du kan komme til å skuffe statsministeren! Slik vil vi ikke ha det i Norge.

Sosiologiprofessor Anne Lise Ellingsæter (hvis noen høyrefolk fremdeles leser: en professor er en slags seniorrådgiver) og hennes utvalg står bak rapporten NOU 2017:6, hvor det foreslås en ny delingsmodell for foreldrekvoten. Blant annet: Etter de første ni ukene forbeholdt mor skal de resterende 40 ukene deles i to, med 20 uker til hver av foreldrene.

20 uker til pappa? Det kommer ikke til å skje med Erna ved roret. Derfor gjør det godt å tenke på hvordan statsministerens oppsamlede skuffelse kommer til å fordampe når de rødgrønne tar over.

Yngre kompiser av meg skryter av pappapermtiden. Selv har jeg funnet en måte å ta igjen mitt tapte samvær med barna jeg fikk da fedrekvoten var på kun fem uker. Når jeg trår over dørstokken hjemme, tar jeg på meg Google-brillene, laster opp mine barns ansikter i FaceApp Live og velger babyfjesinnstillingen. Ungene får bare synes det er rart med en far som alltid pludrer.