KrF bryter forhandlingene: Nå i skyggen, Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KrF bryter forhandlingene: Nå i skyggen, Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

KrF bryter forhandlingene:

Erna Solbergs drømmeprosjekt havarerte

KrF trekker seg fra forhandlingene og Venstre trår vannet. Solberg sitter mer utrygt som statsminister enn noensinne.

Kommentar

De har tatt seg god tid nå, de borgerlige partiene. Forhandlinger og sonderinger om regjeringsdeltakelse, samarbeidsavtaler, og politisk fellesgods har pågått siden valget.

Men så har de også hatt mye å snakke om. Med trangere budsjetter i vente, er det mindre mulighet for partiene å kjøpe seg ut av store uenigheter dem imellom. Det er derfor ikke rart det tar tid å finne frem til en felles politisk plattform å samles om, enten det er snakk om regjeringsdeltakelse, samarbeidsavtaler eller løsere garantier om støtte i Stortinget. Tiden framover blir tøffere - i budsjettene og på borgerlig side.

Fremskrittspartiet, elefanten i rommet, gjør også tingene vanskelig for maktsøkende sentrumspartier. Venstre og KrF vil i regjering, men ikke med Frp. Høyre og Frp forsøker desperat å overbevise samarbeidspartiene om at det skal bli bedre framover. Men i dag ble det endelig bekreftet fra statsministeren: Skal KrF og Venstre få regjeringsmakt, følger Siv Jensen & co. med på lasset.

Det endte derfor som ventet brudd for KrF i dag. Partiet gjorde det klart at det nå vil gå over til å være et opposisjonsparti. Det blir verken regjering eller samarbeidsavtale på KrF. Men samtalene vil fortsette. Både statsminister Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide gjorde det klart at de vil fortsette å møtes på toppnivå, for å diskutere politikken framover.

Fremskrittspartiet er slik tingene står nå et sikkert kort i Solbergs regjeringskabal. Solberg har valgt side, og hun velger å gå til høyre framfor mot sentrum.

Det er gode nyheter for Frp, men det skaper også problemer. Dersom partiet ønsker seg regjeringsmakt, må det sikre støtten i Stortinget. Derfor bruker partiet dagene godt på å vise seg fra smørsiden for KrF og Venstre. På Politisk kvarter i morges snakket samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen så varmt om samarbeidet med Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande, at man kunne fått inntrykk av at det knapt finnes problemer partiene imellom.

Seinere på dagen var det innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs tur, som i en tale endelig tok et etterlengtet oppgjør med rasisme, hets og trusler i kommentarfeltene og samfunnet for øvrig. Listhaug sa også det var på tide at den offentlige innvandringsdebatten ble konstruktiv. Kanskje siktet hun til seg selv og sine, og kanskje var det et løfte til Hareide om at det skal handle mer om sak og mindre om «imamsleiking» framover.

En varmere tone vil gjøre det langt lettere for samarbeidspartiene. Det vil også gjøre det lettere for alle parter å vise fram det arbeidet man gjør på integreringsfeltet. Som for eksempel raskere bosetting av enslige, mindreårige asylsøkere, som ble blant budsjettvinnerne i vår, etter å ha fått en bevilgning på 120 millioner kroner til blant annet raskere bosetting.

Valgte Frp framfor sentrum: Statsminister Erna Solberg. Til høyre i bildet: Trine Skei Grande (V). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Valgte Frp framfor sentrum: Statsminister Erna Solberg. Til høyre i bildet: Trine Skei Grande (V). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Verken regjeringspartiene, KrF eller Venstre stresser med å avklare alle detaljer om framtidig samarbeid, men KrF har best tid av alle.

Når avstanden til regjeringen og særlig Frp med tid vil øke, vil også belastningen Frp medfører bli noe mindre for Hareide. Spiller han kortene sine rett, kan støtten til regjeringen oppleves av velgerne mer som en garanti for Solberg som statsminister enn Frp i regjering.

Fordi partiet ikke har forpliktet seg til et samarbeid med regjeringen, har det verken hastverk med å tre inn i regjeringen eller hastverk med å kaste den. Dersom KrFs gjennomslag blir tilstrekkelig, er det ingen sak for KrF å forsvare at de fortsetter å støtte Solberg. Får partiet for lite igjen, kan og vil det søke flertall andre steder.

Det kostet KrF og Hareide dyrt å ikke garantere for en borgerlig regjering før valget. Partiet overlevde bare så vidt møtet med sperregrensen, og risikerte å bli helt knust de siste dagene i valgkampen.

Men det kom seg ut av det med et gunstig kort på hånda: Vippeposisjonen. Det vil derfor være galskap å ikke utnytte det. Hareide har lenge vært en maktsøkende politiker, og KrF et maktsøkende parti. Nå er muligheten større enn på årevis til å utnytte makten de har fått til det fulle. KrFs strategi og veivalg har vært hardt kritisert fra mange hold, men dersom de evner å bruke posisjonen sin klokt, kan landets eneste reelle sentrumsparti fort få fire år med store gjennomslag.

Utfordringer vil det likevel være nok av. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti lukter blod i vannet av borgerlig småkaos. Til NRK i dag sa Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvoll Vedum og Kari Elisabeth Kaski at KrF nå må stemme «for det de er for, og imot det de er imot». Dette er et godt bilde på hva de neste fire årene vil kunne bringe. Opposisjonen vil fremme drøssevis av forslag som KrF i utgangspunktet kan og bør stemme for, men som vil gjøre livet surt for regjeringen. I ytterste konsekvens felle den.

Det kan imidlertid bane vei for det som i dag framstår som en utopi: En sentrumsregjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. Dersom regjeringen felles, kan Solberg velge bort Frp når en ny regjering skal dannes. Per i dag er det imidlertid et lite sannsynlig scenario. Erna Solberg har bundet seg til Frp i all overskuelig framtid.

Det interessante nå blir å se hvordan den alltid pragmatiske statsministeren behandler KrF framover. Fordi hun er avhengig av støtten, vil hun nok være villig til å la KrF få et større spillerom som opposisjonsparti, så lenge de klarer å dra budsjettene i land. Hvis mangel på båndtvang på Frp-statsrådene er standarden, bør ikke Hareide forvente seg mindre raushet og frihet fra Solberg enn Sylvi Listhaug har fått.

Trine Skei Grande og Venstre har heller ikke i dag tatt noen avgjørelse om å tre inn i regjeringen. Mye tyder på at de vil trå vannet til statsbudsjettet legges frem, og forhandlingene kommer i gang. Verken KrF eller Venstre har deltatt i utformingen av det nye budsjettet, så rommet for gjennomslag for de neste fire årene kan bli tydeligere når Solberg og Siv Jensen legger det frem 12. oktober. Til Dagbladet forteller kilder i partiet at det fort kan bli juletider før partiet bestemmer seg.

Det er de folkevalgte, stortingsgruppa, som avgjør hvorvidt Venstre trer inn i regjering eller ikke. Etter hva Dagbladet erfarer i dag er flertallet av stortingsrepresentantene positive til å gå inn i regjering. Med statsråder følger det makt og en større plattform å bygge sakseierskap og synlighet på. Det er forståelig at det frister for et parti som ikke fikk stor nok oppslutning til at profiler som Sveinung Rotevatn beholdt stortingsplassen.

En ting er uansett sikkert: Selv om KrF har avlyst regjeringsdeltakelsen, er det lite som er avgjort - og alt kan skje.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.