Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Hovedleder: regjeringens asyl- og integreringspolitikk

Erna Solbergs svar på kritikken mot regjeringens asylpolitikk er svak og enkel

Hjem til jul.

SVARER OM ASYLPOLITIKK: Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVARER OM ASYLPOLITIKK: Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en drøy uke siden sendte norske biskoper et brev til Erna Solberg der de ber regjeringen innstille retur av flyktninger til over jul. De ber regjeringen revurdere returpraksisen.

Statsministeren svarte på kritikken i et stort intervju her i avisa i går. Hun går i rette med kirka, og serverer er rekke spørsmål tilbake: «de som nå kritiserer returene må spørre seg: Skal folk bare gå her år etter år uten rettigheter? Er det bra for menneskene? Er det bra for det norske samfunnet? Mener de at folk skal sendes ut, eller skal de selv få bestemme om de skal bli her i landet?»

Regjeringens representanter benytter enhver anledning til å understreke at det er et bredt flertall på Stortinget for asylpolitikken i landet. Argumentet underslår at regjeringen har store muligheter til å forme asyl- og integreringspolitikken utover vedtakene i vår lovgivende forsamling. Det er særlig dette handlingsrommet som har vært utgangspunkt for den kraftigste kritikken, også om vi holder den evige striden om retorikken til ansvarlig statsråd Sylvi Listhaug utenfor.

Vi kan nevne tre eksempler:

  • Utlendingsdirektoratet sendte nylig et brev til Sylvi Listhaug med advarsel om at en stadig større gruppe enslige asylbarn får satt livene sine på vent i mottak. De ber henne revurdere bestemmelsen som sier at barn med begrenset opphold i Norge ikke skal bosettes i et fosterhjem eller i en kommune. «Dette fremmer ikke god integrering, og kan heller skape grobunn for utfordringer på både individ- og samfunnsnivå», skriver de i brevet. For å svare på Solbergs spørsmål: ordningen er ikke bra for menneskene, og det er ikke bra for det norske samfunnet.
  • I 2015 fikk 82 prosent av afghanerne innvilget asyl i Norge. I år er det stupt til 31 prosent. Det til tross for at situasjonen i landet er blitt mer utrygg. Norske diplomater i landet og Landinfo beskriver ifølge Aftenposten at krigshandlingene øker i omfang og utbredelse, økonomisk utvikling har stoppet opp, kriminaliteten øker. 31 av 34 provinser i landet har hatt en økning i internt fordrevne flyktninger.
  • Natt til tirsdag 15 november ble 73 afghanere pågrepet i en storstilt politiaksjon over hele Norge. Personene fikk beskjed om at de hadde fått endelig avslag på sine asylsøknader, og 62 ble satt på Trandum i påvente av utsendelse. Mange av afghanerne sa de var under 18 år, feil ifølge omdiskuterte alderstester. Legeforeningen, Redd Barna, NOAS og Folkehelseinstituttet mener imidlertid dagens alderstesting av mindreårige er for usikre og ikke tilstrekkelig vitenskaplig basert. En av de anholdte skar seg med kniv i frustrasjon da han ble anhold.

Erna Solbergs svar på kritikken mot regjeringens asylpolitikk er svak og enkel. Når mellom 3000 og 4000 mennesker marsjerte opp Karl Johan i Oslo i desember i protest mot regjeringens asyl- og flyktningpolitikk, er det ikke fordi de ønsker at «folk selv skal bestemme om de vil bli i landet». Å grovt forenkle kritikken er også en form for demonisering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!