SAMLER TROPPENE:  Erna Solberg vil ha slutt på kranglingen mellom de fire borgerlige partiene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
SAMLER TROPPENE: Erna Solberg vil ha slutt på kranglingen mellom de fire borgerlige partiene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

Erna tar kontroll

Borgerlig kaos skal bli til ro i rekkene. Det har Erna bestemt.

Kommentar

Borte var bæreposen med godteri, på bordet i forhandlingsrommet var vann og epler. Ikke noe mer kosetime og kaos i klassen. I dag måtte Erna Solberg bli streng. Hvis det blågulgrønne samarbeidet skal bestå og regjeringsmakt utover 2017 skal være realistisk, må statsministeren få det mer som hun vil framover.

Møtet i kveld hadde tre formål: Å samle innspill i forkant av budsjettforhandlingene i neste uke, å finne sammen i viktige, store saker framover og å sette grenser for hvordan man snakker til hverandre i den borgerlige familien. Det var en dannelsesreise til Nydalen.
 
I fjor takket KrF og Venstre nei til statsministerens invitasjon til å delta i budsjettarbeidet i forkant. De var livredde for å bli holdt til ansvar for et blåblått budsjett, for å si ja til noen deler uten å ha sett helheten. «Enten sitter du i regjeringen, eller ikke», var holdningen. Det gikk ikke bra. Venstre og KrF fikk bakoversveis da de så forslaget,særlig når det gjaldt deres hjertesaker, klima og sosial profil. Det ble tøffe runder for å få dratt budsjettet nærmere midten. Det blåblå budsjettforslaget ga Høyre og Frp en kraftig knekk på målingene. Samtidig fikk KrF og Venstre lite igjen for all energien de brukte i budsjettkampen.

Nå er de mindre strikte. De nekter fortsatt for at de er «litt i regjering», men de er «litt mer» i regjering. De vil gjerne levere innspill til budsjett, de ønsker ingen negative overraskelser. «Ingen vil ha en sånn runde som i fjor», sies det de i alle fire leire. Erna Solberg vil gi KrF og Venstre mer innflytelse og ansvar. Hun vil lage et budsjett som færre kan bråke om i Stortinget etterpå. Hun vil tvinge de fire borgerlige partiene tettere sammen, og dyrke fram enighetene. Hun vil ha alle fire partilederne på podiet sammen i flere saker. Hva slags hybrid dette samarbeidet egentlig er blitt, kan man lure på. Men Ernas mål på sikt er det samme som før: Hun vil ha en firepartiregjering.

I vinter har det vært flere politiske uenigheter, men det var asyl- og innvandringsdebatt som fikk det til å koke over, særlig mellom KrF og Frp. Per Sandberg toppet det med uttalelsene om at KrF har skyld i IS-massakrene. Få, om noen, har noen gang sett Knut Arild Hareide så sint som på Dagsnytt 18 23. februar. De heftige kranglene har flyttet fokuset vekk fra de sakene som alle fire er enige om og som de fire partiene får til. Ernas nye strategi innebærer å identifisere konfliktsakene før de kommer opp, og snakke om dem på forhånd. For selv om regjeringen har lagt mange store og vanskelige saker bak seg, vil det komme flere. Skatt og bensinavgifter nevnes som to av dem.

Saklige, politiske uenigheter skal være greit også i framtida, men Erna — og Siv - strammer opp og strigler mannskapene.  De skal snakke med, ikke om hverandre. De skal ikke ledes ut i fristelse av politiske journalister. De må gjerne karakterisere hverandres politikk, men ikke hverandre. Åpenhet er bra, kaos er ikke. Det beste argumentet statsministeren har, er tallenes tale: Målingene viser at det er ingen velgere å hente på å fly i strupen på hverandre. Det er venstresida, Arbeiderpartiet, de må krangle med.

De fire partilederne kom smilende ut av møtet som verdens beste venner. Slik er det avgjørende å framstå. Men Sandbergs KrF-utbrudd skal ha preget møtet. Konflikten skal ikke ha blitt tatt opp direkte av Hareide. Det skal ikke ha vært nødvendig, poenget var tatt. Men Per Sandberg skal ha hatt et behov for å forklare seg og sin rolle i forhold til grasrota i partiet. Veldig ydmyk var han visst ikke. Etter møtet forlot han SAS-hotellet raskt og uten å snakke med pressen. Han ville ikke svare på om han hadde fått kjeft eller nye retningslinjer. Det eneste han sa var at han snakker når han selv vil.

Da jeg spurte en Frp-kilde om hvordan Siv kan få kontroll over Per Sandberg, var svaret: «Hun kan ikke få tilbake noe hun aldri har hatt.»

Det er vedtatt: Det skal gå fra kaos til orden på borgerlig side. Det kan gå mot en roligere vår. Men konfliktene som har vært, bunner i reelle, politiske uenigheter og stort engasjement fra sterke personligheter. Forholdet mellom Hareide og Sandberg er fortsatt kjølig. Verken Siv eller Erna kan være trygge for nye Sandberg-utbrudd, og det er et problem for dem begge. Per Sandberg vet hvilken makt han har. Lederne må bare tro ham på at han egentlig vil regjeringsprosjektet vel. Han var tross alt sentral i å forhandle det fram.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.