Erna under dobbelt ild

Erna Solberg angripes nå av en Jens Stoltenberg i storform og en Siv Jensen som er misfornøyd med Høyres sosialdemokratiske politikk.

UNDER ANGREP: Fra partilederdebatten på NRK i Arendal mandag kveld. Fv Erna Solberg (H), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp)
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UNDER ANGREP: Fra partilederdebatten på NRK i Arendal mandag kveld. Fv Erna Solberg (H), statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp) Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Meninger

Plutselig var Høyre og Erna Solberg på defensiven. NRK Dagsrevyens innslag i går om masteroppgaven som viste at de fleste bedrifter godt tåler formuesskatten, så ut til å psyke ut Solberg på direkten, timer før den viktige partilederdebatten. Der møtte hun en offensiv og angrepshissig Jens Stoltenberg som sjelden har hatt en bedre opptreden. Latter- og klappsalvene fulgte hans innlegg og resonnementer som kontante ekko. Twitterbefolkningen var over seg av begeistring. "Best game ever", ble ytret på norsk. Igjen var politikk morsomt og spennende.

Så våkner Erna Solberg i dag opp til en førsteside i Dagens Næringsliv der Frp-leder Siv Jensen angriper henne. Jensen mener Høyre lever i en sosialdemokratisk boble og har forlatt sin opprinnelige politikk. Dette er ikke nye toner fra Jensen. Hun har i snart et halvt år hamret løs på Høyre for å være for lite høyreorientert. Selvsagt forstår Jensen at dette er klok Høyre-strategi for ikke å skremme store velgerskarer tilbake til Ap. Jensen gjør ikke dette for å så splid mellom borgerlige partier i medvind. Men Frp er nødt til å markere egen politikk for å gjenvinne velgere partiet har tapt til Høyre. Jensen konkurrerer om mange av de samme velgerne som Erna møysommelig har erobret.

Som om ikke det var nok er det åpenbart at manglende avklaring mellom Frp og Høyre i mange viktige spørsmål får Venstre og KrF til å opptre mer avmålt i forhold til bred borgerlig samling. KrF-leder Knut Arild Hareides tyngste øyeblikk i gårsdagens debatt var da han ble minnet av Liv Signe Navarsete om hvilket selskap han har havnet i, og hva det kan bety for saker som Sp og KrF tidligere har stått sammen om.

Selv om Jensen mener Høyre er blitt for sosialdemokratisk, viste Stoltenberg i går at forskjellene er store og tydelige. Dermed er Høyre og Erna Solberg i en klemme. Skal hun konkurrere med Jens eller med Jensen?

Når terningkasterne i flere aviser og medier kårer Stoltenberg til partilederdebattens seierherre, tyder det på at på at hans argumenter blir forstått. Det tamme, resignerte bildet av et parti og en partileder som har tapt på forhånd, ble korrigert i går. Vinden skiftet retning. Riktignok skal det mye til at de rødgrønne partiene får tilstrekkelig vind i seilene til å vinne valget om få uker. Men det ble plutselig spenning i kampen. Og det er alltid gledelig for et engasjert publikum.

Debattformen er også mer engasjerende enn TV2s statsministerdueller. De blir mer å sammenlikne med hurtigrutas stille ferd mot nord.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.