Ernas avsporing

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WTO: Høyres leder, Erna Solberg, kommer med grove påstander i Dagbladet den 6. august. Beklageligvis forsøker Solberg å avspore en saklig debatt om innholdet i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) ved å så tvil om mine og andres motiver.

I min kronikk i Dagbladet 31/8 skriver jeg at sammenbruddet i WTO-forhandlingene dessverre var det beste som kunne skje. Solberg skriver at «Man må nesten spørre seg hva som er motivet for slike utspill, for et ønske om utvikling er det ikke», og at «Det kan synes som om noen på grunn av en annen agenda forsøker å røyklegge debatten ved å komme med påstander med lite hold i virkeligheten». Det er grovt av Høyres leder å påstå at mine motiver ikke er «et ønske om utvikling» og insinuere at jeg har «en annen agenda». Jeg vil be Høyres leder om begrunne sine påstander.

Solberg skriver også at «Det som er uforståelig og provoserende er når blant annet … Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet forsøker å framstille dette [sammenbruddet i forhandlingene, min anm. AN] som en seier for de fattige!» Jeg fremmer de samme synspunktene som et stort antall organisasjoner og eksperter over hele verden, så det er mange som provoserer Høyres leder. Jeg håper likevel vi kan få en konkret debatt om innholdet i forslagene til nye WTO-avtaler, og på basis av det vurdere om hvem som tjener og taper på de ulike delene.

Forslagene til nye WTO-avtaler innebar bl.a. at utviklingslandene, bortsett fra de minst utviklede landene (MUL), skulle kutte sin importtoll på mat med i gjennomsnitt minimum 36 prosent. Forslaget til sikkerhetsmekanisme ville i praksis vært ubrukelig. Importtollen for industrivarer og fisk skulle for de sterkeste utviklingslandene kuttes med 40-60 prosent, og de fleste andre utviklingsland (unntatt MUL) skulle senke sine tollsatser på disse områdene til maksimum 28,5 prosent. Utviklingslandene skulle ikke få muligheter til å skjerme enkelte viktige sektorer for tollkutt. Dette ville ha svekket matsikkerheten og mulighetene for å beskytte og bygge opp industri i utviklingslandene.

Det er overraskende at Høyres leder mener det er usant at rike land har brukt tollbarrierer for å bygge opp sitt næringsliv. Den påstanden bør underbygges.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer