JULEAVSLUTNING: Statsminister Erna Solberg holder sin halvårlige pressekonferanse tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
JULEAVSLUTNING: Statsminister Erna Solberg holder sin halvårlige pressekonferanse tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Regjeringen Solberg:

Ernas historietime

Erna Solberg drømmer om å bli historisk. Og gir Frp-samarbeidet æren for at det er mulig.

Meninger

I går holdt Erna Solberg sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse i den julepyntede statsministerboligen.

I en av hovedsekvensene i talen hun holdt for det frammøtte pressekorpset, tok hun seg råd til å servere en aldri så liten dose selvskryt. Den kom i form av en historisk analyse, som både er interessant for å forstå det borgerlige prosjektet - men også for å forstå hva som må til for at venstresiden i norsk politikk eventuelt skal kunne klare å utfordre de borgerlige.

Om snart et halvt år er Solberg-regjeringen den lengstsittende Høyre-ledete regjeringen på over 30 år, innledet statsministeren. Hun karakteriserte det som «en milepæl som sier mye om den endrede situasjonen på borgerlig side».

Den endrede situasjonen er selvsagt at Frp er tatt opp i det gode selskap. Dette er Erna Solbergs store politiske prosjekt, som hun omhyggelig forvalter og forsvarer i det daglige. Solberg poengterte at siden høyrebølgen på 80-tallet har mandatfordelingen på Stortinget dannet grunnlag for en borgerlig regjering i 7 av 10 storingsperioder. Hun framstilte det som tapte muligheter at det har vært dannet mindretallsregjeringer fra Ap og sentrum i denne perioden.

«Egentlig er det sånn at Ap’s hegemoni over velgerne var over på 80-tallet. (...) Tiden da Ap kunne vinne regjeringsmakt uten å vinne valg, er nå forbi», konkluderte hun.

Selv om det var et hint av selvskryt, må denne analysen først og fremst tolkes som en beskjed til alle borgerlige der ute i landet. De som får en vond smak i munnen av samarbeid med Frp. Den var altså ikke spesielt myntet på Høyre-folk, der har man for lengst erkjent hvor avgjørende samarbeidet med Frp er. Solberg snakket til det borgerlige sentrum, til Venstre og KrF.

Dermed forregner hun seg også litt. Flertallet er mer skjørt nå enn før valget, og Solberg var selv ærlig under pressekonferansen om at det ikke er sikkert at Venstre vil havne i regjering på nyåret. «Det er reelle forhandlinger», som hun sa. Uansett utfall er det ikke sikkert at Solberg klarer å nå milepælen om et halvt år, selv om den tydeligvis er en viktig motivasjonsfaktor.

Analysen hopper også bukk over et vesentlig poeng: at de rødgrønne dannet flertall på Stortinget i to av periodene. Det viser også tidens melodi i norsk politikk: Avklarte samarbeidsprosjekter mellom partier, på begge sider av blokken, er nødvendig for å kunne vinne valg og regjeringsmakt. Høstens valg viste at racet er jevnt. Det mener vi er et sunnhetstegn for norsk politikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.