Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ernas Øya-guide

Ingenting får tankene bort fra Per Sandberg som god musikk, økologisk øl og festivalrumpetasker.

SVINGOM: Det er ikke første gang Erna Solberg tar seg en svingom. Her er hun på Høyres valgkampåpning i Spikersuppa i 2012.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SVINGOM: Det er ikke første gang Erna Solberg tar seg en svingom. Her er hun på Høyres valgkampåpning i Spikersuppa i 2012. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter at kulturministeren forhåpentligvis har sluppet å tømme lettdoer på pressestuntet «Trine Skei Grande er frivillig på Øyafestivalen», er det Erna Solbergs tur til å trekke i gummistøvler og hipsterrumpetaske og besøke festivalen på Tøyen. I morgen skal statsministeren «møte arrangørar, frivillige, hjelpekorps og miljøorganisasjonar som medverkar på festivalen», som det står i kalenderen hennes.

Dette høres strengt tatt fryktelig kjedelig ut.

Men Erna lurer ingen.

Hjelpekorps og miljøorganisasjoner er bare et påskudd for å besøke Øya på festivalens beste dag. Attpåtil en dag som er som skreddersydd for en uttalt Prince-blodfan. Her har hun kanskje årets eneste mulighet til å gå ordentlig i dialog med populærmusikken, mens hun gnafser hundrekronerspølser og drikker økologisk Ringnes fra komposterbare ølglass. Men hva skal hun se? Hvem skal hun høre? Hva er det en statsminister absolutt ikke kan gå glipp av?

Dette kan ikke overlates til tilfeldigheter eller politiske rådgivere. Så siden Dagbladet som vanlig er på tilbudssida, har jeg utarbeidet en egen Erna-plan for torsdagen. Målet er altså at Erna skal gå i dialog med musikken. Kanskje til og med få en ny Spotify-favoritt.

Men først må hun komme i riktig mood, og la de gnagende tankene om Per Sandbergs Iran-tur fare av gårde med et mjukt vindkast. Klokka 16:50 spiller den tilsynelatende forsiktige R&B-artisten Moses Sumney. Stemmen hans er vakkert sval, som en sommerdag på Instagram. Albumet «Aromanticism» var en av fjorårets favoritter, og ja Erna, det går an å jobbe mens man har den på i bakgrunnen.

Deretter kan hun jo rusle bort til opposisjonen. Stoltenberg-datter Katharinas Smerz ga tidligere i år ut ep-en «Okey» på velrenommerte XL Recordings, og fikk super omtale av The Guardian for sin feminisine minimalisme. Og apropos det feminine og feministiske: At Smerz spiller på konsertscenen før dem er nok den eneste grunnen til at Øya har klart å booke svenske Fever Ray. Søskenparet Karin og Olof Dreijer har klare føringer på hvor høy, eventuell lav, kvinneandel de kan akseptere der de spiller sin normoppløsende og okkulte elektropop. Her har Erna all mulighet til å delta i en spennende og uforutsigbar debatt om kjønn, identitet og kvotering.

Men vent litt! Er Erna kledd riktig? Hun har jo alltid vært flink til å kle seg i arbeidsdress og vernehjelm når hun er på tur, men på Øya er det siste skrik som gjelder. Jeg har konsultert en trendforsker som kan fortelle at det er småblomstrede bomullskjoler og små, altså minimale, solbriller som gjelder i år.

Men det viktigste er at Erna er godt kledd når hun skal se kveldens headliner. Det kan bli kaldt, selv om man blir varm om hjertet av Kendrick Lamar. Det er bare et par måneder siden han ble tildelt Pulitzer-prisen for sine tekster om det moderne USA. Her er det mye for Erna å fordype seg i.

Men hvis Erna mot formodning ikke er så interessert i USA akkurat nå. Heller vil ta det hjem når kontroversene river som verst, kan hun stikke på bergensrapperen Emir. Teksten på fjorårshiten «Faller» handler om en mann som mister kontrollen på byen. Men han gjør det akkompagnert av musikk Natt&Dag omtalte som «ren eufori».

Og her kan Erna lære noe av festivalkidsa: For hva hjelper når det blåser som verst? Å ta seg en dans, vel!