TØFF HØST: Solberg får flertall, men konfliktene blir tøffere. Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADET
TØFF HØST: Solberg får flertall, men konfliktene blir tøffere. Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADETVis mer

Stortingsvalget 2017:

Ernas regjeringsprosjekt blir om mulig enda vanskeligere å håndtere

Ernas seier med bismak.

Meninger

Erna Solberg ser ut til å bli valgets vinner og fortsetter som statsminister, men med meget knapp margin. Var det krevende regjeringsforhandlinger i Nydalen i forrige runde, blir det ikke enklere denne gang. KrF har gitt et klart signal om at man ikke vil være støtteparti for Høyre og Frp, mens Venstre ganske sikkert vil stille knallharde krav etter de erfaringene man har gjort i inneværende periode.

Det er også uklart om Venstre vil være støtteparti som nå, eller velger å følge KrF ut i en mer frittstående posisjon. De har i denne stortingsperioden vært nøye med å opptre samlet, for å unngå splitt og hersk fra de blåblå.

Det er slett ikke sikkert at en mindretallsregjering med Høyre og Frp kan påregne noe langt liv hvis den ikke får noe forpliktende løfte om støtte fra KrF og Venstre - eller ett av partiene.

Høyre og Frp har gjort et godt valg, men heller ikke noe mer. Å sitte med regjeringsansvar blir man gjerne straffet for, men det har i liten grad skjedd denne gangen. Det skyldes særlig to forhold: Solberg-regjeringen har seilt i økonomisk medvind inn mot valget, og har i tillegg klart å nøytralisere det som var igjen av Arbeiderpartiets profilsaker - blant annet arbeidslivs- og sysselsettingspolitikken. Arbeiderpartiet har framstått som en svak opposisjon som har vist seg mere tilbakeskuende enn nytenkende.

For Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er dette et krisevalg. Resultatet er en bekreftelse på at man ikke har nådd fram til folket med den diagnosen man har stilt for landet. Velgerne kjenner seg ganske enkelt ikke igjen i fortellingen om økonomiske utfordringer, nedgangstider og arbeidsledighet. Det er normalt sett vanskelig å drive valgkamp mot en regjering som snur økonomien i positiv retning, men Arbeiderpartiet har selv bidratt til å gjøre det vanskelig for seg. Valgkampstrategien har ikke tatt høyde for at de økonomiske pilene kunne snu i riktig retning. Når det skjedde, sto partiet igjen uten saker å mobilisere velgere med. Etter fire år i opposisjon er dette for dårlig.

Partiet får juling fra to kanter. Man er rammet både av distriktsopprøret og av mer radikale strømninger i landets urbane strøk. Paradoksalt nok er det de to partiene man skulle danne regjering sammen – Senterpartiet og SV – som rammer Ap hardest. Disse to partiene har gjort jobben, mens Arbeiderpartiet ikke hadde noe å spille på.

Likevel er dette en seier med bismak for Erna Solberg og Siv Jensen. De får dramatisk mindre handlingsrom i budsjettene framover. De siste årene har de smurt statsbudsjettene med 20 oljemilliarder hvert år, til høsten har de bare åtte. Konfliktnivået vil bli høyere, og Ernas regjeringsprosjekt blir om mulig enda vanskeligere å håndtere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.