Bompengestriden viser at det politiske spennet i regjeringen er for stort:

Ernas store prosjekt slår sprekker

En sliten Erna Solberg klarte til slutt å sette foten ned i striden om bompenger. Saken avslører en farlig brist i regjeringen: Det politiske spennet fra Frp til Venstre er for stort.

SLITEN: Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg om bompengesaken fredag kveld.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SLITEN: Statsminister Erna Solberg holder pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg om bompengesaken fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Kommentar

På sitt beste handler politikk om å gjøre det nødvendige mulig. Ikke om det muliges kunst, som ofte blir et forkrøplet og svakt kompromiss. Erna Solbergs bompengeløsning tilhører den siste kategorien. Den balanserer regjeringspartienes ulike ambisjoner, men har en selvmotsigende innretning når det gjelder miljøet. Tilsynelatende har bilistene og miljøet fått like mye, men om hovedmålsettingen kan nås er svært usikkert. Når bompengene reduseres blir det krevende å nå målet om nullvekst i biltrafikken i byene. Trolig må de skjøre bypakkene pakkes om.

STORTINGET: Trine Skei Grande likte ikke måten Erna Solberg stilte ultimatum. Video: Reporter: Martin Rønning. Video: Mats Rønning. Vis mer

Enda tydeligere er det skuespill som måtte til for at statsministeren til slutt satte foten ned. Den interne maktkampen mellom Frp og Venstre ble ført for åpen scene og blottla sterke politiske spenninger. Da Erna Solberg la fram sitt ultimatum på en pressekonferanse fredag kveld, var hun etter eget utsagn ikke sikker på at det ville bli godtatt av de fire partiene. I etterkant har Siv Jensen uttalt at hun var klar til å ta Frp ut av regjeringen om sluttresultatet ikke ble akseptabelt. Venstre har pustet seg opp og kommet med sterk kritikk av hele prosessen.

At det er krevende å holde sammen en regjering av flere partier, er ingen nyhet. De fleste slike regjeringer forliser etter indre krise. Det skjer når partienes egeninteresser blir sterkere enn det politiske fellesskapet. Regjeringen Solberg er på vei dit.

Denne maktkampen har bare en god side: Alle som følger med har fått innsikt i hvordan politiske kompromisser blir til. Den kunnskapen kan brukes til å stille spørsmål ved Erna Solbergs store politiske prosjekt: Flertallsregjeringen.

Hun har nådd det målet, men prisen er høy og stigende. Bompengestriden bekrefter det som er Solberg-prosjektets store svakhet: Et altfor stort politisk spenn innad i regjeringen. Venstre og Frp står for langt fra hverandre i viktige saker. Det gjør det vanskelig å finne de beste og mest robuste politiske løsningene på flere saksområder. Ikke minst de som handler om miljø og klima. Derfor er Ernas drøm blitt en konstruksjon på leirføtter.

Et regjeringsskifte innebærer heller ingen tydelig løsning i miljøspørsmålene. SV vil nok - som Venstre - stå hardt på for miljøet. Holdningene innad i Ap og Sp er ikke like tydelige, men preget av ulike interesser når det gjelder industri, olje og bruk av naturen. Også Rødt er utydelig. Unntaket er byrådet i Oslo der miljøtiltak er blitt selve profilen i det politiske samarbeidet mellom Ap, SV og MDG.

Til sammen viser dette at miljøfeltet stadig inneholder sterke spenninger og motsetninger. Etter slaget om bompengene vet vi også dette: Det er ikke mulig å finne virksomme løsninger i klima- og miljøspørsmålene hvis Frp skal inkluderes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.