LEDER

Ernas store skivebom

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hvetebrødsdagene er definitivt over for den blå regjeringen, men at det skulle gå så raskt før velgerne tok ut separasjon, hadde de færreste spådd. Statsbudsjettet har fått skylda for motbøren de siste ukene, og i Høyre og Frp mener de årsaken er dårlig kommunikasjon. Det kan det være noe i, men spørsmålet er om regjeringspartiene kommuniserer dårlig, fordi de har feiltolket mandatet velgerne ga dem i fjor høst. Etter åtte år var velgerne lei av de rødgrønne og ønsket fornying. Bedre gjennomføringskraft og litt mer valgfrihet hørtes forlokkende og ufarlig ut, akkurat som den blå valgkampen la opp til.

Men ikke på noe tidspunkt kunne man høre et skrikende ønske om store skatteletter til de rikeste, velferdskutt for uføre og liberalisering av arbeidsmiljøloven. Det kom fra noen av kjernevelgerne og støttespillerne, men ikke fra de mange flytvelgerne som sørget for et nytt flertall på Stortinget. Professor og valgforsker Ottar Hellevik peker i en kronikk i Aftenposten på at velferdsstaten står uvanlig sterkt i Norge og ethvert forsøk på å rokke ved den, vil møte motstand fra hele fargespektret av velgere. Det burde Erna Solberg vite som selv ble rammet av velgernes misnøye i Bondevik II-regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer