Ernas store skivebom

Ingress

Leder

Hvetebrødsdagene er definitivt over for den blå regjeringen, men at det skulle gå så raskt før velgerne tok ut separasjon, hadde de færreste spådd. Statsbudsjettet har fått skylda for motbøren de siste ukene, og i Høyre og Frp mener de årsaken er dårlig kommunikasjon. Det kan det være noe i, men spørsmålet er om regjeringspartiene kommuniserer dårlig, fordi de har feiltolket mandatet velgerne ga dem i fjor høst. Etter åtte år var velgerne lei av de rødgrønne og ønsket fornying. Bedre gjennomføringskraft og litt mer valgfrihet hørtes forlokkende og ufarlig ut, akkurat som den blå valgkampen la opp til.

Men ikke på noe tidspunkt kunne man høre et skrikende ønske om store skatteletter til de rikeste, velferdskutt for uføre og liberalisering av arbeidsmiljøloven. Det kom fra noen av kjernevelgerne og støttespillerne, men ikke fra de mange flytvelgerne som sørget for et nytt flertall på Stortinget. Professor og valgforsker Ottar Hellevik peker i en kronikk i Aftenposten på at velferdsstaten står uvanlig sterkt i Norge og ethvert forsøk på å rokke ved den, vil møte motstand fra hele fargespektret av velgere. Det burde Erna Solberg vite som selv ble rammet av velgernes misnøye i Bondevik II-regjeringen.

Utjevning er en annen verdi som er hellig i Norge. Hele 82 prosent av velgerne støtter opp om utjevning som et sentralt mål i politikken, ifølge en fersk undersøkelse YouGov har gjort for tankesmien Agenda. Å gi bortimot halvparten av skatteletten til de fem prosent rikeste i landet, strider mot grunnleggende verdier hos det store flertallet av velgerne. Ikke minst Frp?s velgere gnir seg i øynene over en slik favorisering av folk øverst ved bordet. Når regjeringen samtidig kutter i velferd for å tvinge uføre i arbeid, blir skjevheten for synlig. Heller ikke forsøket på å selge velferdskutt som integreringspolitikk vekker sympati hos folk flest når de selv rammes.

Regjeringen og samarbeidspartnerne vil høyst sannsynlig bli enige om sitt første budsjett, men det bør koste. Venstre og KrF har et betydelig mandat i ryggen for å kreve endringer. Likevel er det begrenset hva småpartiene kan få til så lenge de ikke er åpne for et alternativ. De vil protestere for all verden, men bli med på ferden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.