PROBLEMET: 
Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (FRP) leder hvert sitt regjeringsparti, men har motstridende interesser.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PROBLEMET: Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (FRP) leder hvert sitt regjeringsparti, men har motstridende interesser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ernas største problem

Det som er bra for Frp, er dårlig for regjeringen.

Kommentar

Erna Solberg og Siv Jensen forteller smilende om alt de har oppnådd, og beveger Norge i retningen de har lovet. Smilene søker nok også å dempe inntrykket av konflikt og intern splittelse. Men det er Solberg og ikke Jensen som entusiastisk forteller at hun håper på å stille til neste stortingsvalg med det samme parlamentariske grunnlaget.

I dagens intervju avviser Siv Jensen at Frp er et «spaltet parti». Erna Solberg avfeier kritikken mot kompromisset rundt flyktninger fra Syria med at det «alltid vil være noen politikere som ønsker å vise seg fram».

Men det er Fremskrittspartiets nestleder som vil revurdere regjeringsdeltakelsen. Det er partiets stortingsgruppe som vil ha folkeavstemning om stortingsvedtaket statsministeren støtter. Og partilederen, regjeringens nestleder, støtter forslaget. Det gjør Siv Jensen av to grunner.

For det første er det snart valg. I månedene før et valg har Frp alltid markert seg i innvandringssaker, det har rutinemessig ført til oppsving på meningsmålingene. Gårsdagens måling fra Ipsos MMI og Dagbladet var partiets beste på halvannet år.

For det andre vet Jensen at avstanden mellom toppen og grasrota i Frp er større enn noen gang. På landsmøtet var stemningen preget av de dårlige meningsmålingene. Delegatene samlet seg i motstand mot at Norge skal ta imot flere flyktninger.

Når sentrale Frp-ere går så høyt på banen som i denne saken, vet de at det appellerer både til kjernevelgerne og store deler av eget parti. Stadig flere tillitsvalgte og sympatisører støtter åpent tanken om å gå ut av regjering.

Siv Jensen vet at Fremskrittspartiet får gjennomført mest mulig av sin politikk fra regjeringskontorene. Men skal oppslutningen om partiet være stor nok til å bli værende, må grasrota mobiliseres. Derfor er det i Frp's interesse å skape mest mulig bråk rundt flyktningforliket de blir nødt til å gjennomføre.

Bråk er det siste Erna Solberg vil ha, forliket er viktig for samarbeidspartiene KrF og Venstre. Statsministerens drøm om en firepartiregjering er lenger unna enn noen gang. Slik blir Jensens problemer også Solbergs største.