MØTTES: Fatih Birol, administrerende direktør i det internasjonale energibyrået sammen med statsminister Erna Solberg på Equinors høstkonferanse på Det Norske Teatret i Oslo tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MØTTES: Fatih Birol, administrerende direktør i det internasjonale energibyrået sammen med statsminister Erna Solberg på Equinors høstkonferanse på Det Norske Teatret i Oslo tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Olje og bærekraft:

Ernas to verdener

Med norsk klimadobbelthet på timeplanen.

Meninger
  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Det politiske Norge fikk i forrige uke en sjelden oppvisning i hvordan være to personer i samme kropp. I spørretimen svarte Erna Solberg selvsikkert både som statsminister og som leder av Høyre, men selvsagt ikke som begge deler samtidig.

Men evnen til å være to plasser samtidig er det verre med for statsministeren. Derfor måtte hun i går ty til Europas sjuende mest trafikkerte flyrute, fra Oslo til Bergen og tilbake, for å få dagen til å gå opp.

Det er selvsagt ikke galt for en statsminister å svi av noen hydrokarboner i embeds medfør, særlig ikke når destinasjonen er Bergen. Men det spesielle i går var oppdragene hun vekslet mellom.

Statsministeren startet dagen på Equinors høstkonferanse i Oslo. Der var hun for å snakke varmt om oljenæringas vei videre, også i en grønn framtid. Sola skinner tross alt ikke om natta. Jammen fikk hun ikke også hilse på den årsvise hedersgjesten Fatih Birol, sjefen for det internasjonale energibyrået IEA.

Da besøket hos oljetoppene var over, var det tid for en mer bærekraftig lunsjavtale. I Bergen er det i disse dager konferansen Science for Ocean Actions, hvor 150 av verdens fremste haveksperter er samlet for å gi innspill til Solbergs eget høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi. Der skulle statsministeren tale.

Men noe festtale ble det ikke. Ifølge NTBs kalender ble dagen isteden avsluttet der den startet, i Equinors trygge favn. For etter høstkonferansen var det klart for Equinors høstkonsert. Hvor mange kroner som går med i år er utenfor denne spaltens virkeområde, men da Erna satt i salen i 2013, skal prisen ha vært nærmere én million.

Den beskjedne jetsettingen til landets statsministeren framstår kanskje som en liten sak. Men den viser den norske klima- og miljø dobbeltheten i et nøtteskall. På den ene siden Global Leader i arbeidet for bærekraft, på den andre siden Global Supplier av olje og gass.

Og i går var det Europas sjuende mest trafikkerte flyrute som gjorde det hele mulig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.