Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Ernus Horribilis

Knut Arild Hareide er årets mest populære taper. Erna Solberg er årets minst populære vinner, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2018 har egentlig vært et annus horribilis for Erna Solbergs regjering. Etter valgseieren i 2017 har det ballet på seg med problemer. Som vi har omtalt på kommentarplass tidligere her i Dagbladet, har det politiske året vært helt uvanlig turbulent. Ifølge statsviteren Kim Arne Hammerstad, som har skrevet mastergrad om de førtién største politiske skandalene siden krigen, har det siden 70-tallet i snitt vært litt under én i året. I 2018 har det vært åtte. Alle har riktignok ikke rammet Solbergs mannskap, men hun har måttet svelge unna mye. To mistillitserklæringer, Per Sandbergs høylytte avgang, stadig mer markering fra den selvstyrte delen av Frp og en rekke statsrådsbytter. Til slutt ble litt for mye, til og med for Erna. Under presentasjonen av ny olje- og energiminister måtte hun stoppe opp, trekke pusten og sjekke i papirene for å huske navnet på sin nye medarbeider … eh. Kjell-Børge Freiberg! Velkommen om bord.

DEN GANG DA: Statsmnister Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide i lykkeligere tider.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DEN GANG DA: Statsmnister Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide i lykkeligere tider. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Og det er før vi begynner å snakke om KrFs retningsvalg og abortstriden, som har preget hele høsten, svekket Høyres oppslutning og gitt Erna Solberg en ripe i lakken. I vår siste meningsmåling faller hun fem prosentpoeng, slik at relativt beskjedne 27 prosent svarer at Erna er den som best egner seg som statsminister i landet. Erna Solberg slengte et kjøttbein til Hareide-utfordrer Kjell Ingolf Ropstad - muligheten til å se på den mye omtale paragraf 2C, og retten til fosterreduksjon - og fikk nær sagt alle mot seg. Bortsett fra flertallet i KrFs ekstraordinære landsmøte. En meningsmåling viser at bare fem prosent av velgerne ønsker å stramme inn abortloven. Hos Høyre-velgerne var tallene enda mer grusomme: bare to prosent ønsker å stramme inn, samme som i Arbeiderpartiet. Abortspørsmålet har vært en gedigen tapersak for Erna Solberg, som hun har vunnet på.

For hva er det som egentlig betyr noe, når alt kommer til alt? Erna Solberg ser nå ut til å klare det hun har hatt som mål i årevis. Hun har beredt grunnen for en borgerlig flertallsregjering, etter at sonderingene nå er ferdige og alle partiene har sagt ja til å gå inn i forhandlinger. Hvis alle oppfører seg pent i jula, og et stykke ut i januar, kan Erna Solberg danne den første borgerlige flertallsregjeringen siden Kåre Willoch i drøye to år tidlig på 80-tallet hersket over landet med KrF og Senterpartiet som regjeringspartnere. "

Det var knapt noen som trodde det var mulig. Og ironisk nok hadde det kanskje ikke skjedd dersom Knut Arild Hareide hadde sittet stille i båten. KrFs mann i kontroll og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan, var praktisk talt i gang med å skrive mistillitserklæringen i saken om objektsikring, som i så fall ville ha felt regjeringen og banet veien for Jonas Gahr Støre som statsminister. Grøvan kom på bedre tanker. KrF hadde tross alt akkurat bestemt seg for å gå i sonderinger om regjeringssamarbeid med Høyre, så Grøvan endte i stedet med kraftig kritikk. Etter det intense maktspillet om KrFs, regjeringens og norsk politikks framtid, endte Knut Arild Hareide som årets mest populære taper, og Erna Solberg som årets minst populære vinner. Hun lever nok godt med det.

Denne høsten har vist hvilket format Erna Solberg har som maktpolitiker. Det er såpass stort at velgerne har måttet holde seg for nesa. Evnene kommer godt med når hun skal samle de fire partiene, en langt mer sprikende forsamling enn den hun til nå har måttet håndtere. Tanken er selvsagt at det er enklere å håndtere uenighet når det skjer internt i regjeringen. De kan krangle ferdig før de kommer til Stortinget. Men det er harde fronter. Frp er svekket på målingene, og ser med uvilje på å gi opp statsrådsposter og tyngde i regjeringsprosjektet. Det vil de ha betalt for. Venstre må skjerpe profilen for ikke å forsvinne i den politiske glemselen. KrF må få tydelige gjennomslag for å kompensere for det faktum at abortloven likevel ikke kommer til å bli strammet inn i noen vesentlig grad. Innvandringspolitikk, klima- og miljøpolitikk og kostbar familiepolitikk skal finne sin lykkelige forløsning under Erna Solbergs ledelse. Før partiene skal begynne å markere primærstandpunkter i Stortinget.

Av menneskelige hensyn tror jeg det er grunn til å ønske statsministeren en stille, fredelig jul.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!