KOMMENTARER

Ernus Horribilis

Knut Arild Hareide er årets mest populære taper. Erna Solberg er årets minst populære vinner, skriver Geir Ramnefjell.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

2018 har egentlig vært et annus horribilis for Erna Solbergs regjering. Etter valgseieren i 2017 har det ballet på seg med problemer. Som vi har omtalt på kommentarplass tidligere her i Dagbladet, har det politiske året vært helt uvanlig turbulent. Ifølge statsviteren Kim Arne Hammerstad, som har skrevet mastergrad om de førtién største politiske skandalene siden krigen, har det siden 70-tallet i snitt vært litt under én i året. I 2018 har det vært åtte. Alle har riktignok ikke rammet Solbergs mannskap, men hun har måttet svelge unna mye. To mistillitserklæringer, Per Sandbergs høylytte avgang, stadig mer markering fra den selvstyrte delen av Frp og en rekke statsrådsbytter. Til slutt ble litt for mye, til og med for Erna. Under presentasjonen av ny olje- og energiminister måtte hun stoppe opp, trekke pusten og sjekke i papirene for å huske navnet på sin nye medarbeider … eh. Kjell-Børge Freiberg! Velkommen om bord.

Og det er før vi begynner å snakke om KrFs retningsvalg og abortstriden, som har preget hele høsten, svekket Høyres oppslutning og gitt Erna Solberg en ripe i lakken. I vår siste meningsmåling faller hun fem prosentpoeng, slik at relativt beskjedne 27 prosent svarer at Erna er den som best egner seg som statsminister i landet. Erna Solberg slengte et kjøttbein til Hareide-utfordrer Kjell Ingolf Ropstad - muligheten til å se på den mye omtale paragraf 2C, og retten til fosterreduksjon - og fikk nær sagt alle mot seg. Bortsett fra flertallet i KrFs ekstraordinære landsmøte. En meningsmåling viser at bare fem prosent av velgerne ønsker å stramme inn abortloven. Hos Høyre-velgerne var tallene enda mer grusomme: bare to prosent ønsker å stramme inn, samme som i Arbeiderpartiet. Abortspørsmålet har vært en gedigen tapersak for Erna Solberg, som hun har vunnet på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer