Erobrer Oslo S

NSB har sett seg lei på tagging og vil erobre det offentlige rom med statsstøttet litteratur av blant andre Tor Åge Bringsværd.

Torsdag var det offisiell lansering av «Litterære meldinger» på Oslo S, der underfundige tekster av Tor Åge Bringsværd, Tove Nilsen, Pål Gitmark Eriksen, Ragnar Hovland og Ivar Orvedal skal overraske de reisende i sommer.

Konsernsjef i NSB, Einar Enger, vil gi de reisende en kilde til refleksjon som følger norsk lov. - Tekster på glassfasader er ingen form for tagging, sier han. Kanskje kan litteraturen også hjelpe på humøret til forsinkede pendlere?

Erobrer offentlig rom

«Klining er kultur» står å lese på en stor skjerm, med Ragnar Hovland som opphavsmann. Forbipasserende smiler, noen rødmer, mens Tor Åge Bringsværd synes dette er den perfekte «Oslo S-teksten».

- Det er tøft av NSB å ville være med å erobre det offentlige rom, sier han engasjert, og mener publikum trenger noe annet å se på enn reklame. - Det burde være mye mer av dette.

Selv har Bringsværd blant annet forfattet teksten «Velg din egen vei. Toget følger opplagte skinner,» samt en tekst om hvorfor man ikke bør la livet bli «som en biltur med min morfar», begge montert over den nordlige inngangen til Oslo S.

Reise

Å skrive kort har vært en utfordring for både ham og romanforfatteren Tove Nilsen. Som Bringsværd ville ønsket også Nilsen å skrive noe som kunne assosieres med å reise:

«Å bryte lydmuren får være opp til fly. Vi kan nøye oss med å snakke lavt, bare vi sier hverandre noe fint,» er en av tekstene hennes.

- Jeg ville skrive tekster som i alle fall ikke gjør folk i dårligere humør, smiler hun.

Sur av kunst

Dét har nemlig lydinstallasjonen «Randbetingelser» inne på Oslo S gjort. Natasha Barrett og Ocean Norths installasjon er også del av satsingen «Rom for kunst», men ifølge Randi Brockmann i Mesén er det kanskje ikke rom for den likevel.

Installasjonen består av 150 meter aluminiumsrør og fem store seil, snodd over, under og rundt en gangbro inne i Oslo S' store avgangshall. Den gir fra seg lyd, og reagerer på bevegelser blant publikum. Jo flere folk som beveger seg rundt den, jo mer støyer den, noe som har ført til sterke reaksjoner fra de ansatte i Oslo S. Dermed kan den bli fjernet før tida.

Får henge

Men de litterære meldingene til Bringsværd og co. får mest sannsynlig henge til august i år, og Bringsværd stiller gjerne opp igjen. Han syntes det var så morsomt at han nesten kunne gjort det gratis.

- Men det sa jeg ikke!

Bringsværd har imidlertid fått sin lønn. Prosjektet har med støtte fra Norsk kulturråd og Norsk Forfattersentrum en ramme på drøye 100 000 kroner, og lønner dermed samtlige forfattere og de to formgiverne (Svein Størksen og Nina Nordal Rønne). Dessuten har NSB og Celexa betalt de prosjekansvarlige i sine bedrifter og Mesén.

Du kan lese tekstene til forfatterne på Oslo S fra i dag og fram til og med august. Natasha Barretts installasjon bør du imidlertid få med deg raskt!

NSB TENKER STORT: Forfatternes tekster, her representert ved to av Pål Gitmark Eriksen og Ragnar Hovlands bidrag, er montert på store glassvegger på Oslo S.
KOMPISMØTE: Ragnar Hovland har skrevet en tekst om hvor bra det er å møte en kompis når man ligger i helvete og har det ganske heavy.
SI HVERANDRE NOE FINT: Tove Nilsen arbeider med ny roman, men har funnet tid til å skrive noen litterære meldinger til de reisende på Oslo S.
VELG DIN EGEN VEI: Tor Åge Bringsværd har skrevet flere tekster om å reise. Han etterlyser flere liknende initiativ og blir gjerne med igjen.