Erobrer Praha

I juni fyller den tsjekkisk-norske kunstneren Jan Kristofori 70 år. I Nasjonalmuseet i Praha i Tsjekkia kan du i hele sommer se hans verker gjennom 40 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PRAHA: Barbeint tasser Jan Kristofori rundt i det mektige Nasjonalmuseet i Praha, sliten etter ukers hardkjør, men lykkelig over oppslutningen om utstillingen som presenterer hans bilder, collager og skulpturer gjennom over 40 år.

- Jeg er bare overveldet over mottakelsen, sier den tsjekkisk-norske kunstneren.

For nesten bare hans gamle venn og kampfelle president Vaclav Havel manglet, da over ett tusen tsjekkere og tilreisende norske venner med utdanningsminister Trond Giske i spissen trengte seg sammen på omtrent like mange kvadratmeter i Nasjonalmuseet i Praha, Mellom-Europas vakreste og kanskje mest prestisjetunge galleri.

Her stiller han ut over 200 av sine verker, det eldste fra 1959, fram til september, da samlingen legger ut på en liten tsjekkisk turné.

- Stor kunstner

- Mange hjemme i Norge har ikke forstått hvilken stor kunstner vi har hatt i vår midte i alle disse åra. Og hva han har betydd for norske kunstnere, hvilke kunnskaper han har gitt oss om tsjekkernes skjebne og erfaringer i kampen for menneskerettigheter og ytringsfrihet. I hans verker er det dysterhet, svart humor, tragedie, men også håp, understreker utdanningsminister Giske til Dagbladet - som ikke kunne tenkt seg en bedre opptakt til en norsk 17. mai-feiring i Praha. Giske framskjøv sin tjenestereise til Praha for å åpne utstillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer