Erobrer Praha

I juni fyller den tsjekkisk-norske kunstneren Jan Kristofori 70 år. I Nasjonalmuseet i Praha i Tsjekkia kan du i hele sommer se hans verker gjennom 40 år.

PRAHA: Barbeint tasser Jan Kristofori rundt i det mektige Nasjonalmuseet i Praha, sliten etter ukers hardkjør, men lykkelig over oppslutningen om utstillingen som presenterer hans bilder, collager og skulpturer gjennom over 40 år.

- Jeg er bare overveldet over mottakelsen, sier den tsjekkisk-norske kunstneren.

For nesten bare hans gamle venn og kampfelle president Vaclav Havel manglet, da over ett tusen tsjekkere og tilreisende norske venner med utdanningsminister Trond Giske i spissen trengte seg sammen på omtrent like mange kvadratmeter i Nasjonalmuseet i Praha, Mellom-Europas vakreste og kanskje mest prestisjetunge galleri.

Her stiller han ut over 200 av sine verker, det eldste fra 1959, fram til september, da samlingen legger ut på en liten tsjekkisk turné.

- Stor kunstner

- Mange hjemme i Norge har ikke forstått hvilken stor kunstner vi har hatt i vår midte i alle disse åra. Og hva han har betydd for norske kunstnere, hvilke kunnskaper han har gitt oss om tsjekkernes skjebne og erfaringer i kampen for menneskerettigheter og ytringsfrihet. I hans verker er det dysterhet, svart humor, tragedie, men også håp, understreker utdanningsminister Giske til Dagbladet - som ikke kunne tenkt seg en bedre opptakt til en norsk 17. mai-feiring i Praha. Giske framskjøv sin tjenestereise til Praha for å åpne utstillingen.

Andre av Kristoforis venner bruker sterkere ord om en kunstner som riktignok finnes i annethvert norsk venn, takket være de hundretalls bokomslag og -illustrasjoner han har skapt, men som aldri har fått den anerkjennelse han har fortjent i sitt hjemland etter Praha-invasjonen i 1968.

- Vært heldig

- Han er en stor europeisk kunstner trass i opplevelsene i et norske kunstnermiljø som er skeptisk til utlendinger, sier en venn som har kjent Kristofori siden han kom til Norge. De første åra tjente flyktningen til livets opphold ved å jobbe på Norges Varemesser.

- Nå, jeg har vært heldig. Jeg har ingenting å klage over. Men jeg passet vel ikke helt inn i båsene. Ikke er jeg konservativ, ikke er jeg venstreorientert. Jeg har bare sagt det jeg har ment, følt mitt sosiale ansvar, men aldri vært servil for noen, sier Kristofori, som fyller 70 år 17. juni.

Han kom til Norge da maoistene tok sitt grep over norsk kulturliv.

- Med mine erfaringer med diktaturet, kunne jeg ikke følge med i diskusjonene om Stalins og Maos gode og dårlige sider. Jeg ble vel betegnet som reaksjonær, smiler Kristofori.

Historiene vil ha det til at den unge karikaturtegneren Kristofori ble dømt til ti års straffarbeid fordi han hadde tegnet Stalin og Tsjekkoslovakias første kommunistleder Klement Gottwald som griser som spiste av samme trau.

Sonet i urangruve

- Jeg laget en slik tegning, men historien stemmer ikke helt. Dommen fikk jeg fordi jeg hadde delt ut pamfletter om hvordan kommunistregimet etter kuppet i 1948 drev eksperimenter med basiller og virus på prester, akkurat slik nazistene gjorde det med jødene, forklarer Kristofori. Straffen sonet han i en urangruve.

- Jeg var heldig som beholdt helsa, sier kunstneren, som ble norsk statsborger i 1977.

Da hadde han skapt oppmerksomhet med sin syklus om menneskerettighetene, bestilt av Amnesty International. Hans bruk av gips på lerretet gir hans ofte groteske motiver en spesiell dimensjon, der hovedelementene springer plastisk fram.

Da han i 1993 holdt sin første utstilling i Praha etter kommunismens fall, kom 35000 til galleriet.

- Det var så moro at så mange var unge mennesker, sier han.

- Fra verden

Nå pendler Jan Kristofori mellom Oslo, Praha og sitt hjem i Ticino i den italienske delen av Sveits. Verkene som stilles ut, har han lånt over hele Europa. Han skifter mellom norsk, engelsk, tysk, tsjekkisk, italiensk og ungarsk der gratulantene trenger seg på.

- Jeg er ikke god i noen av språkene, ler han.

Men slik blir det for en kunstner som har følgende svar på spørsmålet om hvor han egentlig kommer fra:

- Fra verden.

PÅ UTSTILLING: Mange i Norge har ikke forstått hvilken stor kunstner vi har hatt i vår midte i alle disse åra, sier utdanningsminister Trond Giske, som åpnet utstillingen med Jan Kristoforis verker i Praha.Foto: GORM GAARE