Erobrer Soho

NEW YORK (Dagbladet): Monicas japanske butoh-dans med sterkt vestlig og urbant tilsnitt, «Recollected I-D», går 15 kvelder på kultursenteret Here.

- Forestillingen min kan oppfattes som kjølig, men butoh-dansen har lært meg at man kan være vel så direkte ved å holde litt igjen.

- Publikum har gitt uttrykk for at de synes det er befriende. Utrykket er ungt og urbant, men dansens dype røtter har jeg selv valgt i det asiatiske uttrykket. Det er der jeg føler meg hjemme, sier Monica Herstad dagen før premieren.

Hun herjer rundt i danselokalet for å gjøre alt klart til premieren, og er like mye sjauer som danser.

- Jeg lærte meg i Japan at man er med på hele produksjonen selv. Ingen ting skjer automatisk, sier hun blidt.

Pågangsmot

Og det er dette pågangsmotet som har gjort forestillingen til virkelighet i New York. Etter kritikerroste forestillinger med «Disturbed I-D» i Oslo fikk Herstad tilbud fra blant annet New York. Hun søkte gjestespillstøtte og alt som må til for å flytte en dyr forestilling til utlandet. Det norske kulturbyråkratiet sitter fremdeles og regner ut om Herstad skal få denne støtten. Nå har danseren og koreografen selv skrapt sammen midler til en minimalisert forestilling.

Akseptert

- Man kan ikke sitte og vente på søknader som skal behandles hvis noe skal skje.

- Derfor bestemte jeg meg for at forestillingen skulle ha to dansere i stedet for fire. Det ble billigere. Og så lever jeg på minimalt budsjett og får gjennomført forestillingen, som nå heter «Recollected I-D», sier hun.

I Off Broadways teatermagasin Encore heter forestillingen «Recollection of an unlived life», men etter minimaliseringen forandret Herstad navnet. Og hun er ikke presentert som norsk og eksotisk, noe hun oppfatter som et pluss og en aksept på at hun er en interessant kunstner på linje med de mange gode forestillingene på Off Broadway-scenen i metropolen.

Naturopplevelse


New York er en heftig naturopplevelse for Monica Herstad. Med et vær som er mer skiftende enn vestlandsværet i Norge blir man fysisk bevisst, sier hun. Og mylderet av mennesker, lukter og sanseinntrykk inspirerer danseren, som henter sitt uttrykk nettopp blant mennesker i byvrimmelet.

- Hvis du kortfattet skal beskrive det du uttrykker i dansen din. Hva sier du da?

- At jeg uttrykker den unisone ensomheten vår. Og at vi da forstår at vi ikke er alene, sier hun.

Monica Herstad er skolert i klassisk ballett, men ble oppdaget av japanske Min Tanaka i 1994. Siden har Monica Herstad sverget til butoh-tradisjonen på sin egen måte. Og når New York er unnagjort står St. Petersburg, Beograd og Bergen for tur.

NYSKAPER: Norske kritikere har beskrevet Monika Herstad som en nyskaper og en banebrytende danser og koreograf.