«Erobreren» kostet NRK 52,3 millioner kroner

Men selv da er viktige poster utelatt fra regnestykket.

GJØR UNNTAK: NRK velger å gå ut med produksjonskostnadene på den omstridte serien «Erobreren» fordi de mener det tallene serien har vært anslått å koste har vært feil. Foto: NRK
GJØR UNNTAK: NRK velger å gå ut med produksjonskostnadene på den omstridte serien «Erobreren» fordi de mener det tallene serien har vært anslått å koste har vært feil. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): I dag har NRK endelig besluttet å offentliggjøre budsjettet for sin storsatsing «Erobreren».

Kanalen skriver i en pressemelding at serien koster 52,3 millioner. Det tilsvarer en pris på 8,7 millioner kroner per episode.

Dagbladet har i lengre tid skrevet om kostnadene rundt dramaserien, men NRK har nektet å gå ut med tallene. Dagbladet har også søkt om innsyn, men fått avslag.

Grove feil NRKs kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen sier de etter en totalvurdering har valgt å offentliggjøre kostnadene til serien fordi det har figurert så mange grovt feilaktige anslag.

- Med det har vi fraveket et prinsipp om at vi av konkurransehensyn skal ha mulighet til å unnta kostnadene fra offentligheten. Det har vi bare gjort en gang tidligere, med Eurovision, sier Hansen til Dagbladet.

- Jeg vil understreke at dette er unntak og at vi vil fortsette å holde oss til prinsippet om unntagelse.

- Ikke oppsiktsvekkende Eksperter anslo prislappen til å være på 75-90 millioner kroner. Det var basert på 151 opptaksdager og 820 medvirkende. I går anslo kilder til Aftenposten at prislappen var på rundt 100 millioner.

NRK har ønsket å korrigere anslagene, men ikke ønsket å gå ut med det faktiske budsjettallet.

Prislappen på 52,3 millioner er 3,6 millioner høyere enn utgangsbeløpet.

- Dette er fordi tallet inkluderer en merkostnad knyttet til en ekstra runde med manusarbeid, som har vært omtalt tidligere, sier Hansen.

- Med tanke på at dette er en produksjon som er planlagt siden 2009 er ikke 3,6 millioner noe oppsiktsvekkende beløp.

Viktige poster utelatt For få minutter siden kom svaret, i alle fall nesten. Bruk av produksjonsutstyr er utelatt fra totalbudsjettet.

NRK skriver at kostnader knyttet til bruk av NRKs egne studio og teknisk utstyr er utelatt fra totalsummen. Grunnlaget for dette er at det dreier seg om utstyr som kanalen allerede eier.

- Det er umulig å være eksakt, men vi har anslått at dersom vi skulle kjøpt på markedet til høyeste pris ville kostnaden vært mellom 8 og 9 millioner. Men den prisen anser vi også for å være langt fra det vi reelt sett ville fått, sier kommunikasjonsdirektøren.

Skammer seg ikke NRK skriver at «Erobreren» er blant kanalens dyreste produksjoner noen sinne.

- Seertallene har ligget på rundt en halv million, og det er ikke ingenting, sier Hansen, som hevder at det ikke har vært formelt nedfelt en målsetning om et konkret seertall som serien skulle oppnå.

- Vi har jo et håp om at mange skal se seriene våre, men fordelen med å være allmenkringkaster er at vi ikke trenger å skape oss slike forventninger av hensyn til annonsører.

Tre episoder av serien er foreløpig blitt sendt. Fra premieresendingen har «Erobreren» mistet 192 000 seere.

Dramaserien, basert på Jan Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland, ble også dårlig mottatt av anmelderne. Terningkast to ble trillet både i Dagbladet og VG, og ord som «amatørmessig», «nedrig» og «uutholdelig kjedelig» er blitt brukt om serien.

- Dersom ikke NRK skulle ta risiko med å produsere innhold som utfordrer publikum, hvem skulle da gjøre det? Vi skammer oss ikke over at vi bruker mye penger på norsk drama. Det er vi stolte over, sier Hansen.