KOMMENTARER

Krimhalvøya

Erobret Krim - igjen

Fem år etter annekteringen av Krim-halvøya kan vi konstatere at Vladimir Putin vant Krim, men tapte de fleste andre slag.

I SENTRUM: Vladimir Putin åpner et kraftverk i Sevastopol på Krim mandag. Foto: AFP / NTB Scanpix
I SENTRUM: Vladimir Putin åpner et kraftverk i Sevastopol på Krim mandag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Putin kom til sine egne, og de ville ha ham, de fleste av innbyggerne på Krim, mandag. Krims byer var pyntet til fest, med kosakkregimenter som paraderte i hovedgatene, for å feire at det er fem år siden Russland annekterte Krim. Men for mange russere er erobringen av Krim, krigen i Øst-Ukraina, og mye av det som har skjedd i kjølvannet er annekteringen av Krim, i ferd med å bli en russisk bakrus.

Finans-nyhetsbyrået Bloomberg skriver at Russland på grunn av de vestlige sanksjonene som kom etter annekteringen, har tapt 150 milliarder dollar. Det er seks prosent av den russiske økonomien, og forskjellen på jevnt god økonomisk vekst siden 2014, og nullvekst, slik russere flest har opplevd de siste åra. Putins popularitet fikk en alvorlig knekk i fjor høst da han var tvunget til å øke pensjonsalderen for å få budsjettene til å gå opp. Oppslutningen om presidenten sank nærmest over natta fra rundt 80 prosent til under 60 prosent, dramatiske tall for den russiske presidenten i det styrte demokratiet han presiderer over.

Men tross bakrus i det meste av Russland, så kom Putin til Krim i triumf mandag. Han åpnet to kraftverk, som en gave til folket på Krim, der de etniske russere er i flertall. Det ene kraftverket er i Sevastopol, hovedbasen for Den russiske svartehavsflåten, det andre er i regionhovedstaden Simferopol. Mangel på strøm har vært en av de viktigste utfordringene for Krim etter den russiske annekteringen, fordi Ukraina stengte strømforsyningen til halvøya etter at den ble tatt fra dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer