Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erossyndromet

OXFORD (Dagbladet): En ny roman av den spennende engelske forfatteren Ian McEwan, «Kjærlighet ved første blikk», kommer på norsk i høst. - Det er en idéroman. Som i de tre siste romanene presenterer jeg ideer og problemer, som leserne kan tenke over og eventuelt løse, sier McEwan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La ikke uttalelsen skremme. Handlingen er så rivende godt fortalt at man blir fanget fra første side og følger med i en forrykende fart. Men samtidig tar forfatteren opp alvorlige moralske problemer.

Hovedpersonen Joe og hans samboer Clarissa er på piknik i det grønne da de ser en luftballong komme drivende med en liten gutt i kurven, en mann løper etter og forsøker å dra ballongen ned til bakken. Han roper om hjelp, og fire andre menn reiser seg og løper etter for å hjelpe, en av dem er hovedpersonen Joe.

Da alle fem har fått tak i tauet klarer de å dra ballongen ned, men så kommer et nytt vindkast og drar dem av gårde.

Egoisme

De blir løftet opp fra bakken og en av dem slipper, deretter slipper de andre - unntatt en. Han blir hengende, og ballongen trekker ham høyt opp. Til slutt mister han taket, faller ned og blir drept.

McEwan har trukket fram et moralsk dilemma. Så lenge man holder sammen, kan man redde gutten i ballongkurven, men hvis en tenker mest på seg selv, og slipper taket av redsel eller for å redde sitt eget skinn, går det galt.

- Dette er et moralsk problem i alle samfunn. Så lenge alle holder, klarer man å løse problemet, men når samholdet svikter går det galt. Det er selvsagt nødvendig for mennesker å ta vare på seg og sine, men samtidig skal man hjelpe andre. Avgjørelsen avhenger ikke av religioner, dette er et moralsk problem i alle samfunn, sier McEwan.

Boka har en annen dramatisk side. En av mennene som forsøkte å redde gutten, Jed Parris, forelsker seg i hovedpersonen Joe.

Jed lider av Clerambaults syndrom. De som får denne mentale lidelsen, blir vilt forelsket eller besatt av et annet menneske og plager det med oppringninger, brev og ved å stå utenfor huset eller følge etter offeret.

Mange blir voldsomme når de avvises. Jed forsøker å drepe Joe, og resultatet av besettelsen blir katastrofal for Joe og Clarissas samliv.

Ødelagt

- Da jeg forsket omkring denne sykdommen, viste det seg at de fleste ekteskap som rammes av en slik plageånd, går i stykker. De syke kan ødelegge liv. Tre av mine venner, blant dem min egen doktor, er blitt forfulgt på denne måten, forteller McEwan.

- Hva kan man gjøre?

- En av dem som ble sterkt plaget, gikk til en ekspert på sykdommen ved et sykehus her i Oxford. Legens råd var å skifte navn og flytte bort.

- Kan ikke sykdommen helbredes?

- Nei, det fins ingen kur. Du kan heller ikke straffe en plageånd før vedkommende begår en forbrytelse. Derfor har jeg på engelsk kalt boka «Enduring Love» (langvarig, lidende kjærlighet).

Film

Boka «Kjærlighet ved første blikk» blir trolig film, flere av McEwans romaner er blitt filmet.

- Jeg har fått flere henvendelser, men det vil ta tid før filmen er klar. Ennå er det ikke bestemt hvem som skal skrive manuskriptet, forteller forfatteren, som ikke vil skrive det selv.

Britiske kritikere mente Ian Mc Ewan burde ha vunnet årets Bookerpris, men han ble ikke engang nominert.

- Hva betyr Bookerprisen?

- Det er ingen tvil om at den som vinner - som årets vinner Anrundhati Roy - får solgt mange bøker. Jeg har vært nominert to ganger, men aldri vunnet. Det verste ved Bookerprisen er middagene, prisen blir ikke offentliggjort før etter en langvarig middagsseremoni. Det er nokså ille å sitte i spenning og vente, jeg tror ikke Tolstoj eller Dickens ville ha funnet seg i en slik behandling, sier McEwan. Han mener Bookerprisen bør legges om, og at man bør få mer kvalifiserte jurymedlemmer enn i dag.

Hele Norges coronakart