Erotikk og spenning i Ullmanns nye film

STOCKHOLM (Dagbladet): Blant Ingmar Bergmans mange kvinner er det én han aldri har kommet over; minnet om henne har gitt ham dårlig samvittighet i årevis. Liv Ullmann, selv med et langt forhold til Bergman bak seg, lager nå film om denne historien. - Det blir erotisk og spennende, lover hun.

- Jeg spurte om han ikke ville regissere filmen selv, for jeg synes det er svært modig å overlate til andre å lage film om sin egen virkelighet.

- Men det er jo en virkelighet som du kjenner godt?

- Det var nok ikke tilfeldig at han spurte meg, men filmen handler ikke om meg, altså. Denne kvinnen kom før meg, jeg hadde aldri kunnet laget film om meg og Ingmar. I hvert fall ikke etter hans manus...

To i én

«Trolösa» blir tredje film, etter Bille Augusts «Den gode viljan» og Ullmanns «Enskilda samtal», basert på Bergman-manus om sin egen familie.

Og denne blir svært familiær og virkelighetsnær. Ikke bare hva angår Bergmans kjærlighetshistorie, men også strevet med å lage filmmanus av den.

- Det blir to filmer i én, sier Ullmann - og det starter slik:

Filmmesterens gamle venn Erland Josephson spiller den aldrende Bergman som sitter i sin skrivestue for å forfatte historien om henne som han sviktet. Lena Endre spiller en skuespiller som besøker Bergman under manusarbeidet og forløser hans kreativitet ved å gi liv til minnet om kvinnen.

Nesten som i virkeligheten dette også, for Bergman hadde Lena Endre for øyet mens han skrev «Trolösa»:

- Bergman ser vanligvis for seg skuespillerne mens han skriver. Det frigjør hans fantasi, sier Erland Josephson.

Ulykkelig kjærlighet

Bergmans arbeid med manuset er film nummer én, grunnmuren i «Trolösa»: På den bygges så filmen om Bergmans ulykkelige kjærlighetshistorie, etter hvert som han, med Endres hjelp, får skrevet manuset. Lena Endre spiller også hovedrollen som kvinnen Bergman sviktet.

Mindre familiært blir det ikke av at Lena Endres tidligere mann i det virkelige liv, Thomas Hanzon, spiller hennes ektemann i kjærlighetshistorien. Krister Henriksson er elskeren, en teaterregissør med flere vellykkede filmer bak seg. Bergman igjen, altså.

Kommersiell

Og som om dette ikke var pirrende nok, skal Ullmann altså sprite det hele opp med spennning og sex. Eller?

- Erotikken blir vel mest å se i skuespillernes ansiktsuttrykk. Personlig synes jeg ikke det er så erotisk å se hva de gjør i detalj, altså, hva som går ut og inn hvor. Spenningen ligger også like mye i det som vi ikke får se, sier Ullmann.

- Men du lover en kommersiell film?

- Det er en lettelse å vite at den allerede er solgt til USA og flere andre steder, da slipper jeg å tenke på om den blir kommersiell nok. For siden den allerede er solgt, ja, så er den vel kommersiell, da.

«Det var nok ikke tilfeldig at han spurte meg, men filmen handler ikke om meg, altså.»

BERGMANS KVINNER: Liv Ullmann skal regissere og Lena Endre spille hovedrollen i filmen «Trolösa», etter et selvbiografisk manus fra Ingemar Bergmann om en ulykkelig kjærlighetshistorie.