EROTISK FORHOLD? Det var mindre hett mellom Dr. Watson (Hugh Law) og Sherlock Holmes (Robert Downey Jr) i den siste Sherlock Holmes-filmen, enn i boka som nå kommer ut på forlaget Total-E-Bound. Foto: FILMWEB
EROTISK FORHOLD? Det var mindre hett mellom Dr. Watson (Hugh Law) og Sherlock Holmes (Robert Downey Jr) i den siste Sherlock Holmes-filmen, enn i boka som nå kommer ut på forlaget Total-E-Bound. Foto: FILMWEBVis mer

Erotikken blomstrer mellom Sherlock Holmes og Dr. Watson

I nye, sexy utgaver av litterære klassikere.

(Dagbladet): Har du lurt på hva Elizabeth Bennett og Mr. Darcy finner på bak lukkede dører i Jane Austens «Stolthet og fordom»? Eller hva med Jane Eyre og Mr. Rochester i Charlotte Brontës klassiker?

Bøkene er blant en rekke britiske 1800-tallsromaner som fortsatt leses og elskes av nye generasjoner. Men de er skrevet i en tid da litteraturen var en smule mer bluferdig enn i dag.

Erotiske gjenutgivelser
Dermed mangler de også noen essensielle detaljer, mener det britiske forlaget Total-E-Bound. De har spesialisert seg på erotisk litteratur, en sjanger som har fått en solid oppsving det siste året, med den gigantiske salgssuksessen til boktrilogien «Fifty Shades of Grey», som for tiden gjør rent bord på bestselgerlistene både i Storbritannia og USA.

Nå lanserer Total-E-Bound en serie med erotiserte gjenutgivelser av klassikere som nevnte «Jane Eyre» og «Stolthet og fordom», samt «En verdensomseiling under havet», «Northanger Abbey» og Sherlock Holmes-boka «A Study in Scarlet». 

NY TREND: Forfatteren E.L. James har skapt en ny trend med sin erotiske bestselger «Fifty Shades of Grey». Foto: NTB SCANPIX / Denis Poroy/Invision/AP
NY TREND: Forfatteren E.L. James har skapt en ny trend med sin erotiske bestselger «Fifty Shades of Grey». Foto: NTB SCANPIX / Denis Poroy/Invision/AP Vis mer

- Vi skal vise deg scenene du alltid har hatt lyst til å se, men aldri har fått lov til. De gammeldagse høflighetsfrasene og skyheten er strippet vekk, bokstavelig talt. Du trodde vel ikke seriøst at disse elskede karakterene kun holdt hender og kysset hverandre på kinnet, gjorde du? sier en representant for forlaget til avisa the Guardian.

Et av teksteksemplene avisa bringer, er fra «A Study in Scarlet», der Dr. Watson forelsker seg i Sherlock Holmes og får «his sexual needs attended to in a way he had only previously dreamed about».

Forfatterdebutanten Eve Sinclair har gått enda mer direkte til verks i sin bok, «Jane Eyre laid bare», der Mr Rochester kommer med følgende utsagn: «My penis is hard, Jane. That is what kissing you does to me. My body is filled with desire.»

Flere omskrivinger
Om slike gjenutgivelsesprosjekter kan virke noe søkt for norske lesere, er britene slett ikke uvant med omskrivinger av sine klassikere. Jane Austens «Stolthet og fordom» fikk en erotisk parodi alt for to år siden, da Mitzi Szereto utga «Pride and Prejudice: Hidden Lusts».

OMSKRIVING: «Stolthet og fordom» i erotisk utgave.
OMSKRIVING: «Stolthet og fordom» i erotisk utgave. Vis mer

I 2009 var det ikke erotisk litteratur, men derimot monsterfortellinger som var i vinden. Det lille forlaget Quirk Books kastet seg på bølgen og fikk forfatteren Seth Grahame-Smith til å skrive om «Stolthet og fordom» til en zombiefortelling. «Pride and Prejudice and zombies» ble en såpass stor salgssuksess at den startet en ny trend med monsterparodier. Blant andre bøker kan nevnes «Sense and Sensibility and Sea Monsters», «Queen Victoria: Demon Hunter» og «I am Scrooge: A Zombie Story for Christmas».

I tillegg ble Grahame-Smith plukket opp av det større forlaget Grand Central Press, hvor han skrev boka «Abraham Lincoln: Vampire Hunter». Denne boka er nå filmatisert og hadde norgespremiere 4. juli.

Pekebøker
En mindre parodisk serie med omskrivinger er planlagt hos Harper Fiction. De vil lage moderne versjoner av Jane Austens seks romaner, melder nettstedet The Bookseller. Krimdronningen Val McDermid har takket ja til å modernisere «Northanger Abbey», mens Joanna Trollope skriver om «Fornuft og følelser» og Curtis Sittenfeld «Stolthet og fordom».

Og det stopper ikke her. De britiske klassikerne har også kommet ut i pekebokversjoner, tilgjengelig både i papirversjoner og som ebøker i iBooks. Bøkene i Babylit-serien ble lansert i august i fjor, og retter seg mot barn mellom null og tre år, ifølge Publishers Weekly. I tellebokutgaven av «Stolthet og fordom» kan barna for eksempel telle «to rike gentlemen» i et fargerikt oppslag, og «fire frierier» i et annet.

OMSKRIVING: «Stolthet og fordom» i pekebokutgave.
OMSKRIVING: «Stolthet og fordom» i pekebokutgave. Vis mer

Originalversjonen av «Stolthet og fordom» kom ut alt i 1813, og i likhet med de andre klassikerne som er nevnt, er opphavsretten for lengst utgått.