Erotisk boksuksess viser nye sider ved bokbransjen

Bøkene som får forleggerne til å kaste alle hemninger.

SUKSESS: Den britiske forfatteren E. L. James brakdebuterte med den erotiske trilogien «Fifty Shades of Grey», som har gjort rent bord på bestselgerlistene i USA og Storbritannia det siste året. Første bok kommer på norsk til høsten. Foto: NTB SCANPIX / AP /Jeffrey M. Boan
SUKSESS: Den britiske forfatteren E. L. James brakdebuterte med den erotiske trilogien «Fifty Shades of Grey», som har gjort rent bord på bestselgerlistene i USA og Storbritannia det siste året. Første bok kommer på norsk til høsten. Foto: NTB SCANPIX / AP /Jeffrey M. Boan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra tid til annen dukker det opp internasjonale bestselgere så svære at de skaper nye litterære trender. Det skjedde med «Harry Potter» og fantasybøker for barn, og med «Twilight» og vampyrromantikk for fjortisjenter.

Og i sommer har trilogien «Fifty Shades of Grey» fått britiske og amerikanske forleggere til å kaste alle hemninger i jakten på ny erotisk litteratur for voksne damer.

Forfatterne bak de tre bokseriene var alle ubeskrevne blad litterært sett, før de brakdebuterte med sine kioskveltere.

Men der Potter-mamma J.K.Rowling og Twilight-skaper Stephenie Meyer begge gikk den tradisjonelle veien om agent og forlag før bøkene dukket opp i bokhandelen, viser «Fifty Shades...»-suksessen fram nye sider ved moderne bokbransje. Og kan gjerne sees som et tegn på en bransje i endring.

Forfatteren E.L.James begynte å skrive historien som såkalt fan fiction til nettopp «Twilight». Fan fiction er et internettfenomen der fans av filmer og bøker kan dikte videre på historiene, ofte med et erotisk tilsnitt. Etter hvert flyttet James fortellingen vekk fra fan fiction-nettstedet og over til sin egen blogg, og utviklet den til en uavhengig historie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer