Erotisk debut

Edy Poppy (28) har skrevet kjærlighetsroman - og vunnet utgivelse og litt penger. Så hun skal ikke sulte dette året.

DET VAR MELDT snø i London. Edy Poppy småløp nedover gatene i Hackney og bannet lavt.

- Jeg brenner romanen min. De forstår meg ikke. Jeg skal aldri mer skrive på norsk!

Det var i midten av januar, og brevet hadde ikke kommet. Brevet som skulle fortelle om hun var en av hopen, eller en av de få. Utpå dagen sjekket hun mobilen. Fem tapte anrop fra en masete fransk ektemann. Hva mer er galt?

- Mais ma chèrie! Du har vunnet prisen!

DENNE UKA BLE Edy Poppy, eller Ragnhild Moe, et navn norsk litteraturverden kommer til å følge med på. Hun er en av vinnerne i Gyldendals konkurranse om den beste kjærlighetsromanen, og boka, den erotiske «Anatomi. Monotoni», kommer ut neste vår.

Den beskriver et Bohem-London der hovedpersonen, norske Vår, bor sammen med sin franske ektemann Lou. Vår er kunstner. Jobber med bok. Står aktmodell.

Selv bor og lever Edy i London sammen med sin franske husbond Cyril. Hun har vært modell. Publisert noveller, dikt og essays, og jobber med film. Vi spørre: Handler boka om deg?

- Jeg stopper ikke med virkeligheten. Jeg kan være røff med meg selv, men er forsiktigere med de rundt meg. Det er ingen selvbiografi. Den håper jeg noen andre vil skrive.

RAGNHILD VOKSTE opp på en gård i Bø i Telemark. Da hun var 17 satte hun seg på toget til Montpellier.

- Hvordan var det å være 17 og på egne bein i Frankrike?

- Det viktigste var å komme bort fra Janteloven. Jeg vet ikke om noe annet land enn Norge der det er flaut å være flink på skolen.

Etter to måneder møtte hun 19 år gamle Cyril. Tre år seinere giftet de seg. I 1998 flyttet de til London hvor begge jobber med litteratur, film og foto. De har vært raka fant. Gått sultne.

- Vi trodde på hverandre da ingen andre gjorde det, smiler Edy. Åra har gitt henne opplevelser til boka.

- Jeg er en samler. Mitt liv er mitt bibliotek av følelser. Jeg har mine skuffer med smerte, lykke, kjærlighet.

Og erotikk. Romanen blir av forlaget beskrevet som tidvis obskøn. Hvordan ble bondejenta en erotisk forfatter i kjølvannet av Anaïs Nin og Marguerite Duras?

- Det kom av det kulturelle sjokket av å lære fransk. De har et stort erotisk ordforråd i Frankrike. Det var en revolusjon da jeg oppdaget at det fantes noe mellom «fitte» og «venusberg». Språket åpnet en helt ny verden.

SATSER PÅ FORFATTERROLLEN: Edy Poppy har satset på litteraturen og kunsten siden hun var 17. - Jeg ville heller prøve og feile enn å ikke prøve.